Българският плувец Петър Стойчев спечели историческото първо състезание на езерото

...
Българският плувец Петър Стойчев спечели историческото първо състезание на езерото
Коментари Харесай

Петър Стойчев спечели историческото първо плуване на една миля в езерото Хьовсгьол в Монголия


Българският плувец Петър Стойчев завоюва историческото първо съревнование на езерото Хьовсгьол в Монголия под егидата на Международната организация по ледено плуване. Българинът, приет за най-успешен играч в света по плувен маратон, победи в плуването на една миля при мъжете в кристално чистите води на монголското езеро. Стойчев финишира с време 23:55 минути. Шампионка при дамите стана Саманта Уелтън (Южна Африка) с време 27:09 минути.

В плуването участваха представители на всички континенти (без Антарктида) – Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Европа. Първият победител е от България.



„ Плуването се реализира в открити води – в два кръга по 820 метра. Задължително се плува с колан на кръста с надуваемо устройство за сигурност. Температурата на въздуха по време на надпреварата беше към 2 градуса, другояче падаше до минус 5 – минус 6. Заради по-топъл фронт температурата на водата по време на надпреварата беше 7,5 градуса. Езерото се намира на надморска височина от 1645 метра, което прави плуването доста мъчно. Щастлив съм, че още веднъж имах опцията да развея българското знаме като победител на още една дeстинация – в първото плуване в монголското езеро Хьовсгьол “, съобщи Петър Стойчев.

Езерото е най-малко на няколко милиона години, считано е за " по-малкият брат на Байкал " и съдържа 0,4% от сладководните ресурси на цялата планета. В превод името му значи „ езеро със синя вода “.



„ Само по себе си преживяването беше неповторимо. Първо пътувахме 16 часа от столицата на Монголия Улан Батор до Хьовсгьол. Бяхме настанени в номадски къмпинг с юрти. Беше в действителност запаметяващо се. А съм задоволен, че още веднъж се прибирам в България като победител “, сподели още Петър Стойчев.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР