Българският план за възстановяване и устойчивост, по който страната ни

...
Българският план за възстановяване и устойчивост, по който страната ни
Коментари Харесай

Пеканов: Планът за възстановяване още е чернова, сега се надгражда

Българският проект за възобновяване и резистентност, по който страната ни може да получи безплатни 12 милиарда лева от Еврокомисията, към момента е чернова, сега се балансира и надгражда, поради рецензии на Брюксел в региона на енергетиката, екоамбициите и обществените промени. Намеренията на служебния кабинет са той да бъде импортиран за утвърждение от Еврокомисията до края на мандата и в случай че бъде утвърден, още до края на 2021 година българската стопанска система може да разчита на 13 на 100 от общия бюджет или 1.560 милиарда лева Изплащането на средствата обаче ще зависи от това дали са реализирани съответни годишни цели, заложени като знаци в проекта.

Това стана ясно от думите на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов в изявление за бТВ в сряда.

" За страдание бях леко отрицателно сюрпризиран, че проектът за възобновяване не е подготвен, за разлика от мненията (давани от предходните ръководещи от ГЕРБ. б. ред.). Той не е подготвен за подаване. Не можем да натиснем копче и да го подадем. Има много мнения като рекомендации за възстановяване от страна на Европейска комисия, ние работим по тях. Имаме също хрумвания да подобрим проекта. В развой сме на договаряния и съгласуваност сега сред новите членове на кабинета, с цел да използваме този запас по най-хубавия вероятен метод ", разгласи служебният вицепремиер.

По думите му от страна на Брюксел има по съвсем всички съставни елементи на техническата ос на проекта, както и като енергетиката – това, че нямаме задоволително упоритост за зеления преход, има и в обществената сфера.

Той подсети, че проектът е нов механизъм на Европейска комисия и в случай че заложените планове и промени в него не се извършат, няма да получим парите. " Важно е обвързването на плановете с промени. Имаше отзиви, че парите не би трябвало да са обвързани с промени, само че се появи, че макар парите тези промени не се случват ", сподели Пеканов, който допреди да стане вицепремиер бе консултант на президента Румен Радев по финансовите въпроси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР