Българският писател Кольо Николов, приятел с Рей Бредбъри, е издъхнал

...
Българският писател Кольо Николов, приятел с Рей Бредбъри, е издъхнал
Коментари Харесай

Български писател издъхна в Холивуд

Българският публицист Кольо Николов, другар с Рей Бредбъри, е умрял в болница в Холивуд на 82 година

През 1976 година дружно с жена си, актриса, той отпътува на екскурзия в Италия с ясното желание да не се завръща в България. Успяват да стигнат до Ню Йорк, където живеят до 1979 година и работят каквото намерят. Николов не стопира да написа и изпраща до издателства, само че не получава отговори. Тогава стартира да кореспондира с най-известните американски писатели от това време - Джеръм Селинджър, Рей Бредбъри, Кърт Вонегът, Джон Чийвър.

Получава отговор от Бредбъри, който го поучава да си откри книжовен сътрудник и го твърди, че може да разчита на рекомендациите му. А Кърт Вонегът му написа в детайли писмо критика и даже ползва чек от 100 $. По време на посещение на българска писателска делегация в Ню Йорк той се среща с Любомир Левчев и уговаря с него завръщането си в родината без последици. В България през 80-те Николов работи в Кукления спектакъл в София и издава петте книги, написани в Съединени американски щати, написа " Телеграф ".

След измененията у нас Кольо Николов се връща оттатък Океана и работи продавач в дрогерии, куриер и бензинджия. През 2004 година се принуждава да продаде писмото от Вонегът, с цел да оцелее. Взима 3000 $ за него. Но пък е персонален другар с Рей Бредбъри, при който от време на време се отбива на приказка, " както при Радой Ралин ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР