Българският писател и общественик академик Антон Дончев си отиде от

...
Българският писател и общественик академик Антон Дончев си отиде от
Коментари Харесай

Почина авторът на "Време разделно" акад. Антон Дончев

Българският публицист и държавник учен Антон Дончев си отиде от този свят на 92-годишна възраст. Авторът на романа " Време разделно " е прекарал последните си дни в реанимацията на ВМА, където е умрял след сърдечно боледуване.
 
" Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. Това, което се случи сега в България – българи да се изправят против българи, да стане в действителност едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчително за това, което се случва ", съобщи писателят през 2020 година Тази заран депутатите в Народното събрание уважиха паметта му с минута безмълвие.
 
Антон Дончев е роден през 1930 година в Бургас. Завършва право в Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 1953 година, само че отхвърля да бъде арбитър и се отдава на писането. 
 
Първият му разказ " Сказание за времето на Самуила " е оповестен през 1961 година " Време разделно " е втората му книга и е написана през 1964 година единствено за 41 дни. Този разказ е превеждан и издаван в чужбина. Получава номинация в Съединени американски щати от фондацията " Джейн и Ървинг Стоун " за най-хубав исторически разказ. Екранизиран е през 1987 година от режисьора Людмил Стайков.
 
През юни 2015 година " Време разделно " е определен за най-любим филм на българските фенове в " Лачените обувки на българското кино ", огромно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР