Българският отбор се завърна със златен, сребърен и бронзов медал

...
Българският отбор се завърна със златен, сребърен и бронзов медал
Коментари Харесай

Габриела Христова: Времето за подготовка за олимпиадата по биология не е жертва, защото постигнах нещо голямо

Българският тим се завърна със златен, сребърен и бронзов орден от Международната олимпиада по биология във Англия Това е най-големия триумф в историята на тима, а младите гении Димитър Каразапрянов, Габриела Христова и Мария Карабоева завоюваха в конкуренция с 241 състезатели от 68 държави 
Сребърната медалистка Габриела Христова , която в този момент е студент в Софийски университет показа:

Сребърният орден и въобще класирането и отиването на Международна олимпиада беше най-големият ми триумф през годината. Това не ми е първото присъединяване. Миналата година участвах в Международната олимпиада във Виетнам и завоювах почетна грамота . Фактът, че отделих толкоз доста време за подготовка и надпревари по биология  може би ми лиши от времето за другари и за спорт, за занимания, само че не считам че това е жертва, тъй като, в последна сметка, реализирах нещо огромно и съм удовлетворена . Когато отиваш на съревнование, не си казваш " в този момент ще взема сребърен орден ",  а просто отиваш и даваш най-хубавото от себе си. На Олимпиадата имаше много комплицирани задания - тест и три практики. Според мен, пробата беше решаваш, защото имах много добър резултат и съгласно мен това ме издигна нагоре. Мислила дали можех да взема и златен орден, само че, съгласно мен, дадох в действителност всичко от себе си съм удовлетворена. Не мисля, че можех да стигна до златен медал 

Увлечението си към биологията Габриела е отркила,, когато в 7 клас за пръв път отишла на олимпиада и се класирала на Националния кръг. След това Просто продължих да се явявам, показа тя.  

Доцент лекар Албена Йорданова от Медицински факултет на Софийски университет, която дава отговор за подготовката на тима оцени годината като извънредно сполучлива както за националния тим, по този начин и за всички радетели в придвижването. България е измежду водещите европейски страни след триумфа, показа тя. Трудностите при подготовката на тима са боли свързани с неналичието на на практика умения, добави Йорданова: 

Лабораториите и по биология, по химия, по физика безусловно се разрушеви от години. Няма практическа подготовка. В теорията сме на забележително равнище, нашите възпитаници и се оправят отлично и литературата на британски, но практическите умения би трябвало да бъдат тренирани, а за това се отделят напълно малко време и средства. Всъщност единствено една шепа възпитаници могат да се образоват хубаво. Отборът има добра среда за подготовка, само че учениците даже в природоматематическите гимназии нямат хубави кабинети макар поеманите от МОН задължения, сподели  Йорданова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР