Българският опит и политики в прилагането на програми за градско

...
Българският опит и политики в прилагането на програми за градско
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Технологиите, иновациите и дигитализацията ще помогнат да развием по-добро и ефективно градско развитие

Българският опит и политики в използването на стратегии за градско развиване и интелигентни градове бе показан пред Комитета по градско развиване, жилищна политика и ръководство на земята на Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа (ИКЕ). В интервала 2-4 октомври в гр. Женева, Конфедерация Швейцария, се организира 80-тата сесия на Комитета. Страната ни бе показана от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова.

Пред участниците зам.-министър Николова означи, че за България устойчивото градско развиване и въвеждането на интегрираните тактики за развиване на териториите са основа за използване на районната политика, насочена към понижаване на териториалните и районни разлики. Заместник-регионалният министър разяснява и реализирането на съдействие на централната власт с локалните управляващи при реализирането на тези начинания. Тя означи, че световните мегатрендове въздействат върху обществото и стопанската система, като трансформират метода, по който хората живеят и работят в градските, районните и локалните общности, като те не могат да се превъзмогнат без съдействие сред обособените управляващи.

„ Ние приветстваме по-активното присъединяване на локалните управляващи на другите стадии в създаването и използването на политиките. Трябва да слушаме техния глас ", добави Николова. Тя обърна внимание на значимостта на другите общи платформи и мрежи, в които вземат участие представители на локалните и районни управляващи. Според нея е значимо да се заобикаля дублирането на структури и механизми посредством увеличение на административната тежест на локално равнище. „ Трябва да подсигуряваме по-добра съгласуваност и продан сред към този момент съществуващите платформи, с цел да допринесем по-добре насочена и градивна полемика по отношение на устойчивостта на градовете, нуждата от по-силно приобщаване на градските заинтригувани страни, както и да се ускори връзката сред националните и локалните управляващи за реализиране на задачите ", сподели още заместник-регионалният министър и добави, че би трябвало да подсигуряваме ефикасна съгласуваност и по-добро взаимоотношение сред националните и локалните управляващи.

Деница Николова подсети, че България взе участие в Градския дневен ред на Европейски Съюз, където е построено сполучливо съдействие сред националните, районните и локалните управляващи. „ В рамките на актуалната Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014 - 2020 година работим взаимно с българските общини, като избираме и прилагаме интегрирани вложения, с цел да отговорим по-добре на локалните потребности и провокации. Същият метод на присъединяване ще бъде прибавен в идващия програмен интервал 2021 - 2027 година Стремим се да регионализираме метода за териториални вложения. Това би ни разрешило да увеличим дейното присъединяване освен на локалните управляващи във връзка с идентифицирането на потребностите и провокациите, само че и на други заинтригувани страни, в това число обществени сътрудници, Неправителствени организации, гражданско общество и регионални шефове. Общата цел е да се излезе отвън административните граници на градовете, тъй че да се реализира по-добро териториално развиване, употребявайки характерния капацитет и запаси на по-големите територии. "

Зам.-министър Николова обърна внимание, че технологиите, нововъведенията и дигитализацията във всички браншове ще оказват помощ да развием по-добро и дейно стабилно градско развиване, защото те са спомагателен тласък за основаване на стопански напредък и приобщаване.

В рамките на форума Деница Николова организира среща с представители на Хабитат и Комитета, на която бе дискутирано осъществяването на самодейностите, свързани със обществената жилищна политика в подтекста на актуалната оперативна стратегия, както и опциите за идващия програмен интервал.

В рамките на форума тя организира и изявление с екипа на водещата обява на ИКЕ Nexus „ Умни устойчиви градове за всички " като показа българския опит в развиването на градовете, както и самодейностите, подпомагащи превръщането на нашите градове в умни и интелигенти.

Сесията на Комитета обхвана тематики, свързани с използването на политики за градско развиване и устойчива жилищна политика, както и показване на положителни образци за осъществяване на начинания за стабилно градско развиване и интелигентни устойчиви градове от района. Бяха разисквани настоящото осъществяване на основни интернационалните съглашения като Дневният ред за стабилно развиване до 2030 година, Новия градски дневен ред на Организация на обединените нации и Женевската харта на Организация на обединените нации за устойчива жилищна политика.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР