Българският научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ ще участва

...
Българският научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ ще участва
Коментари Харесай

Научноизследователски кораб ще бъде подготвен за мисия до Антарктида

Българският научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще взе участие в полярни задача до Антарктида, първата от които се планува да бъде в края на идната година. В момента плавателният съд се приготвя за плаването до Ледения континент.

За да взе участие в експедицията, капитанът на кораба Николай Данаилов беше на особено образование в Аржентина. Там той трябваше да научи всичко належащо за корабоплаване при рискови условия в този регион. „ Първият курс беше запознаване с документите за полярната навигация и плаването в ледени условия, а вторият курс – на практика “, споделя след завръщането си у нас кап. Данаилов, оповестява „ Монитор “.

Преходите в ледови условия и предпазването на кораба от обледеняване са едни от главните провокации при сходно корабоплаване. Със сигурност е мъчно, сътрудниците които преподаваха на курса, бяха командири на аржентинския ледоразбивач „ Алмиранте Иризар “ и дръзвам да настоявам, че техният опит беше много потребен “, добавя капитанът.

С научно-изследователския транспортен съд ще бъдат доставени значими товари и техника в полярната ни база на остров „ Ливингстън “. Капитан Данаилов изясни, че ще се помогне и за построяването на научна лаборатория на нашите полярници по този начин, че да се правят изцяло ползотворни и качествени проучвания.

По време на плаването кораба ще е с екипаж от 20 души, като е планувано място и за боен доктор, който ще дава отговор за здравето на моряците. „ Този транспортен съд ще стигне до остров „ Ливингстън “ неведнъж, ще премине проливите „ Дрейк “ и „ Брансфийлд “, ще подхожда към островите „ Кинг Джордж “, „ Ливинстън “ и „ Десепшън “, и се надявам да слезе и още по-южно до 70-ия градус”, споделя още кап. Данаилов.

Преходът от Варна до Южния полюс ще бъде с две прекъсвания и ще отнеме близо месец.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР