Българският национал Александър Везенков остави името си в историята на

...
Българският национал Александър Везенков остави името си в историята на
Коментари Харесай

Българският национал Александър Везенков е реализатор номер 1 за сезона в Евролигата

Българският национал Александър Везенков остави името си в историята на Евролигата по баскетбол за мъже, откакто завоюва трофея " Алфонсо Форд " за най-хубав изпълнител на шампионата за сезон 2022/2023. Нападателят на Олимпиакос означи приблизително 17.24 точки в 38 мача през акцията, извеждайки гърците до финалната четворка на конкуренцията.

Трофеят " Алфонсо Форд " се присъжда годишно на играча от Евролигата с най-голям междинен резултат маркирани точки. Това е единствената премия на Евролигата в края на сезона, която се основава само на статистика, а Везенков я завоюва, откакто оглавяваше класациите за ефикасност съвсем през целия сезон. Българинът изпревари Уейд Болдуин за оценката е една от най-оспорваните борби в историята на трофея. Гардът на Макаби Тел Авив приключи втори със 17.17 точки на мач. Уил Клайбърн от Анадолу Ефес Истанбул остана трети със приблизително 16.7 точки на мач.

Везенков означи минимум 20 точки във всеки от първите си четири мача и общо 15 пъти в 33 дуела в постоянния сезон. Личният му връх за сезона е от 24-ия кръг, когато против АЛБА Берлин се отличи с 28 точки и 13 битки за един от осемте си " дабъл-дабъл " -а. Везенков беше и изумително пореден, откакто вкара двуцифрен брой точки във всичките си 38 мача този сезон, като се изключи пет, и осъществя голям брой тройки допълнително от две трети от срещите.

Точковият резултат през този сезон е най-високият в кариерата на Везенков, който се класира на 13-о място предходния сезон със приблизително 13,7 точки. Той също по този начин водеше в Евролигата по междинен коефицент на показване (21,2) и приключи втори по извоювани битки (6,8).

27-годишният баскетболист стана вторият състезател на Олимпиакос, който доближава до оценката след Линас Клейза през 2009/2010. Реализатор номер 1 в Евролигата пък е звание, което е обвързвано с една от легендите на гръцкия гранд Алфонсо Форд, който си отива от този свят през 2004 година след борба с левкемия. Той е последният собственик на върха по ефикасност в лигата – приблизително по 22.2 точки в общо 54 мача.

Везенков е 14-ият притежател на премията " Алфонсо Форд ", откогато той беше връчен за първи път през 2005-а. Преди него тази чест получават Игор Ракочевич (3), Кийт Лагфорд (2), Алексей Швед (2), Василие Мицич, Майк Джеймс, Нандо Де Коло, Тайлър Рочести, Боби Браун, Бо МакКалеб, Линас Клейза, Марк Салиърс, Дрю Никълъс и Чарлс Смит.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР