Българският народ изпрати Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му

...
Българският народ изпрати Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му
Коментари Харесай

Как политиците се сбогуваха с Патриарха

Българският народ изпрати Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Да се поклонят пред духовния водач в храм-паметника " Свети Александър Невски " пристигнаха десетки жители, политици и общественици. Сред тях бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и министър председателят и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел.

" Вярата в положителното би трябвало да ни сплотява " - няма да не помни тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня по какъв начин той ме благослови при започване на първата ми кандидат-президентска акция ", показа президентът Румен Радев.

" Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати особено обръщение на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги вардя цялостен живот. Той имаше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа ", сподели Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е дал на българите, е да бъдем толерантни и да се обичаме между тях.

Председателят на Народно събрание Росен Желязков също отдаде респект на патриарха. " За православието и църквата той беше извънредно значим. Призоваваше към обединяване и единство. Със своята доброта, би трябвало да служи за образец на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с национализъм и родолюбие ", уточни той.

Да се поклони пристигна и някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски. " Той се отличаваше с добротата си и готовността да сплотява и разбере другия - това е и мъдрост. Толкова диалози и срещи съм имал с него. Беше доста обичан патриарх. Жалко, че си отиде толкоз рано ", показа той.

" Най-яркият ми спомен с патриарха е този, в който получих благословията му. Подари ми Библия, която е в кабинета ми в Министерския съвет. Тогава ме погледна с мъдрия си и преклонен взор и сподели: " Благословен да си ", показа министър председателят Николай Денков след погребението на Негово Светейшество, написа nova.bg.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР