Българският лекар Йордан Раев, който беше изправен пред медицински трибунал

...
Българският лекар Йордан Раев, който беше изправен пред медицински трибунал
Коментари Харесай

Българският лекар, изправен пред британски трибунал, е наказан само с предупреждение

Българският доктор Йордан Раев, който беше изправен пред медицински арбитражен съд в Англия, е осъден единствено с предизвестие поради лекарска неточност и смущаващо държание към близка на пациентка, заяви.

Срещу доктора бе направена инспекция след сигнал от дъщерята на жена, която е лекувал през 2018 година в болничното заведение в Питърбъро. В досието по случая тя е показана като “мис А ”. В жалбата си дъщерята твърди, че Раев я е докосвал по гърдите и горната част на таза един или няколко пъти сред 26 и 28 юни 2018 година Това се случило в складово помещение на болничното заведение, при затворена врата и без да участва различен член на медицинския личен състав.

 Медицински арбитражен съд проверява български доктор в Англия Виж още

Жената счита, че той не е съумял да комуникира с нея по подобаващ метод за лекуването на нейната майка, каквато била задачата на срещата им, и дейностите му са били полово стимулирани. Освен това е направил неверна преценка за положението на пациентката. Д-р Раев предписал спомагателни кръвни проби и проучвания на изпражнения, което при влошеното ѝ положение не било належащо. Успоредно с това не потърсил съвет от старши доктор, с цел да бъде изменен проектът за нейното лекуване към подобен за доживотни грижи.

Трибуналът против българския доктор стартира при започване на март тази година. Направени са няколко чувания, по време на които той споделя, че в дейностите му не е имало полов подтекст, а е желал да покаже на дъщерята къде са засегнатите от заболяването органи на нейната майка. Трибуналът позволява това му пояснение за задоволително.

“Въпреки че дейностите на доктор Раев не дават отговор на предстоящите високи стандарти, те не са доста под тях ”, написа в решението.

В него докосването на дъщерята на пациентката е разказано като кратковременен пропуск в преценката на лекаря и това е било индивидуален случай, който не е присъщ за него. Трибуналът е приел изказаните от българина съжаления и разкайване. Проверяващите били уверени в неговата откровеност и от обстоятелството, че е подхванал стъпки да се образова за допустимите граници на другарство, даже преди да стартират чуванията по жалбата против него.

Раев е декларирал, че не си спомня пациентката и нейната щерка и е разчитал на свои мемоари да дава отговор на поставените въпроси.

Признал, че не е схванал, че болната се нуждае от доживотни грижи, и по тази причина е назначил спомагателни проучвания и скенер. Според трибунала това не е било належащо да се прави, откакто става въпрос за обречен на смърт човек.

Вкарването в склад на дъщерята, с цел да обсъдят положението на болната майка, не се счита за погрешно. Българинът разказал, че от време на време в отделението в Питърбъро било толкоз натоварено, че не е имал време даже да отиде до тоалетна.

Подалата против него сигнал жена твърди, че го е направила, защото не желае той да повтори дейностите си по отношение на различен.

Въпреки апела на Генералния медицински съвет на доктор Йордан Раев да се лишават лекарските права, трибуналът взема решение да го накаже единствено с предизвестие, което ще бъде вписано в регистъра на докторите във Англия. Според членовете му това наказване също ще има възпиращ резултат и ще припомня на Раев и на гилдията като цяло, че държанието му е било под предстоящите стандарти и в случай че сходно нещо се повтори, то ще докара до лишаване на правото му да практикува лекарската специалност на Острова.

Д-р Канчан Реге, който управлява тръста, отговарящ за болничното заведение в Питърбъро, изяснява, че българинът е нает като заместващ доктор през 2018-а и към този момент не работи за тях. Британски медии оповестяват, че доктор Йордан Раев е отпътувал за Англия през 2008 година, откакто 7 години е бил доктор в България.

Председателят на Сдружението на персоналните лекари доктор Красимир Кулински посочи, че преди към 15 години доктор Раев имал процедура в село Ивайло до Пазарджик, която изненадващо напуснал, без да я закрие.

По информация на Кулински някогашният персонален доктор към този момент не се занимавал с медицина, а с бизнес. Според английските фирмени регистри доктор Йордан Раев е записал сдружение с адрес в Лондон през 2016 година, само че след 2 години то е прекратило активността си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР