Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи

...
Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи
Коментари Харесай

С 9,2 млрд. евро програма Цифрова Европа отваря нова страница в развитието на Стария континент

Българският комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел показа в Брюксел съответните измерения на стратегия " Цифрова Европа ", каквато ще има за първи път в европейския бюджет по нейно предложение.

С общ бюджет от 9,2 милиарда евро, тя ще поддържа постигането на резултати и водачество на Европа в цифровата сфера, трансформирайки се в стратегия на бъдещето, в центъра на която остават жителите.

" Цифрова Европа ще е от голяма изгода за всички европейски компании, дребните и междинни предприятия и европейците. С нея бележим един нов стадий в европейския бюджет. Програмата е нужна, тъй като Европа не може повече да си разреши да изостава в цифровото си развиване. Трябва да действаме дружно с целенасочени старания, които да носят добавена стойност. Европейските жители и предприятията чакат от нас да им предоставим опциите, които разкриват цифровите технологии ", съобщи комисар Габриел.

Тя очерта в детайли стратегическите посоки, в които ще бъдат вложени средствата по програмата. За да възвърне Европа позициите си в региона на суперкомпютрите ще бъдат отделени 2,7 милиарда евро. Амбицията на българския еврокомисар е Европа да се подреди в топ 3 в света със суперкомпютър от международна големина до 2023 година и от още по-ново потомство до 2027 година Достъпът до мощни суперкомпютри ще поддържа европейските откриватели и дребните и междинни предприятия. На второ място Мария Габриел дефинира сигурността като идващ приоритет на програмата. В киберсигурността ще бъдат вложени към 2 милиарда $, което ще ускори устойчивостта на Европейски Съюз на хакерски атаки и ще способства Европа да пази, координира и влага в човешки и софтуерни запаси.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР