Българският икономист Кристалина Георгиева се очаква да бъде утвърдена днес

...
Българският икономист Кристалина Георгиева се очаква да бъде утвърдена днес
Коментари Харесай

МВФ се очаква да утвърди Кристалина Георгиева за шеф на фонда

Българският икономист Кристалина Георгиева се чака да бъде одобрена през днешния ден като изпълнителен шеф на Международния валутен фонд (МВФ). Така тя ще стане първият началник на фонда от разрастваща се стопанска система , осведоми " Ройтерс ".
 Кристалина Георгиева - единственият претендент за началник на МВФ
Кристалина Георгиева - единственият претендент за началник на МВФ

Източниците разясниха, че изпълнителният шеф на Световната банка е единственият претендент за шеф на МВФ

Осведомителната организация напомня биографията на Георгиева. " Ройтерс " отбелязва, че Георгиева е построила репутацията по време на работата си в Световната банка, където тя заемаше топ постове.

Тя ще се изправи пред съществени провокации като шеф на Международния валутен фонд поради забавения стопански растеж в резултат на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. В допълнение Съединени американски щати, които съставляват най-големя блок от гласове в борда на фонда, се отдръпна от редица многостранни съглашения. Отделно има огромни опасности пред разрастващи се пазари като Аржентина, която през предходната година получи финансов пакет от 57 милиарда $ - най-големия в историята на МВФ.

Управителният съвет на Международния валутен фонд разпита 65-годишната Георгиева във вторник . Тя е единственият претендент. Номинацията ще бъде гласувана през днешния ден. Вотът като цяло е протоколен. Георгиева беше подкрепена от Франция, а след това от Европейски Съюз и Съединени американски щати.
 МВФ отстрани последната спънка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева
МВФ отстрани последната спънка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева

Отпадна възрастовото ограничаване

Източник от борда на МВФ разяснява пред медията, че Георгиева е готова за поста.

" Тя убеди борда, че е водачът, от който институцията се нуждае и ще бъде мощен бранител на многостранната система ", изясни източникът, поискал анонимност.

Според " Ройтерс " нейното потвърждаване евентуално ще донесе огромна горделивост на страната й.

Георгиева заменя Кристин Лагард, която стана първата жена началник на МВФ през 2011 година 63-годишната Лагард поема Европейската централна банка.
 Заради Кристалина Георгиева МВФ предлага смяна в разпоредбите
Заради Кристалина Георгиева МВФ предлага смяна в разпоредбите

Предложението е възрастовата граница да отпадне

Скот Морис, анализатор от Центъра за световно развиване, разяснява, че Георгиева бързо е оказала въздействие след поемането на пост No. 2 в Световната банка при започване на 2017 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР