Българският футболен съюз излезе с разяснения по процедурата по насрочването

...
Българският футболен съюз излезе с разяснения по процедурата по насрочването
Коментари Харесай

БФС с разяснения относно извънредния конгрес

Българският футболен съюз излезе с уточнения по процедурата по насрочването на изключителния избирателен конгрес на БФС . От централата категорично акцентират, че не се постанова в допълнение регистриране на краткотрайния, изпълняващ функционалностите президент. Публикуваме цялото разяснение без редакторска интервенция:

„ Във връзка със странната дискусия към планувания Извънреден конгрес на 15.03.2024 година и множеството неточни внушения и тълкования на Устава на съюза, БФС държи да подчертае следните обстоятелства:

– Има подадена оставка от Президента на БФС. Оставката се гласоподава от Конгреса – той е органът, който избира и освобождава президента.
– Уставът на БФС в чл.47 ал.2 планува, че „ при подаване на оставка, пълномощията на президента се извършват от първия вицепрезидент, а при неспособност или отвод от негова страна – от различен вицепрезидент, определен от ИК, до провеждането на конгрес “.
– Изпълнителният комитет установи, че президентът Михайлов е подал оставка и, след отвод на първия вицепрезидент Костадинов, избира вицепрезидента Михаил Касабов да извършва пълномощията му до провеждането на конгрес.
– Нито в Устава на БФС /чл.47/, нито в ЗЮЛНЦ, или различен нормативен акт /Закон за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел/ няма условие изпълняващият пълномощията вицепрезидент на бъде вписан в Търговския указател. Причината е, че това събитие не е от категорията на тези, които наложително се вписват в ТР. Изпълняващият пълномощията на президент се легитимира пред третите лица – министерства, институции и така нататък с извлечение от решението на ИК, с което е определен за замества президента.
– Уставът на БФС е спазен изцяло, защото Михаил Касабов е съответно оправомощен от Изпълнителния комитет, а не от Борислав Михайлов, надлежно правата на Михаил Касабов са предоставени от ИК.
– По отношение на евентуалните тъжби – никой не може да лишава правото на футболен клуб, член на БФС, да апелира решенията на Общото заседание, в случай че смята че са позволени нарушавания. Първи по този път потеглиха лицата, обжалвали избора на Борислав Михайлов и Изпълкома на конгреса от 12.10.2021 година, вкарали проблема в съда с изказване, че е трябвало да има балотаж. Няма нито едно решение на Софийски градски съд или САС, в което да написа за нарушаване при избора заради липса на балотаж.

За да спрат спекулациите и внушенията – има легален път за промяна на управлението на Българския футболен съюз, който е: подадена оставка и плануван конгрес, на който клубовете-членове на сдружението освобождават и избират президента и членовете на Изпълнителния комитет. Друг ред към момента не е фиктивен. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР