Българският фермерски съюз поиска компенсации от Европейската комисия за загубите

...
Българският фермерски съюз поиска компенсации от Европейската комисия за загубите
Коментари Харесай

Фермерският съюз иска компенсации от ЕК заради вноса на зърно от Украйна

Българският фермерски съюз изиска обезщетения от Европейската комисия за загубите на българските зърнопроизводители след повдигането на възбраната за импорт на украинско зърно .

Председателят на съюза Георги Стоянов съобщи, че държавното управление и фермерите би трябвало дружно да набележат пакет от ограничения в поддръжка на сектора. Той уточни, че би трябвало да бъдат поискани и средства от Европейска комисия. По думите му парите са нужни за обезпечаване на запас за есенната сеитба и за гарантиране на новата годишна продукция. Стоянов приканва и за стягане на контрола по импорт на земеделската продукция от Украйна.

Според него възбраната за импорт на зърно от Украйна не е повлияла на пазара в България. Той акцентира обаче, че към момента има проблеми с реализацията на нашата продукция , защото е с по-висока себестойност поради наводнения и сушата. Цените на зърното не престават да са ниски и на интернационалните пазари, добави ръководителят на фермерския съюз.

Стоянов чака министърът на земеделието Кирил Вътев да стартира договаряния с сектора. Правителството би трябвало да има повсеместен метод към всички браншове в стопанската система поради геополитическата конюнктура и икономическите последствия от нея, счита той.

По думите му, в случай че няма отбрана на обществените ползи на производителите и популацията на селските региони, загубата на пазари ще докара до стесняване на производството, редуциране на работни места и още по засилено обезлюдяване на селските региони.

Припомняме, че, че решението за рухване на възбраната за вноса на украинско зърно ще увеличи напрежението в аграрния бранш и ще докара до митинги. Изказването му породи бурни реакции. Корнелия Нинова пожела той. В същото време Кирил Петков от ПП/ДБ заприказва за за импорт на украинско зърно. Срещу продължаването на забарана се изкара и.
 Депутатите смъкнаха възбраната за импорт на украинско зърно Обновена
Депутатите смъкнаха възбраната за импорт на украинско зърно

Кирил Вътев склонен при непоколебим контрол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР