Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация

...
Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация
Коментари Харесай

Фермерският съюз се включва в националния протест на земеделците

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „ КОПА – КОДЖЕКА “, ще се включи в националния митинг на земеделските производителите. Решението е взето от Управителния съвет на организацията, съобщи ръководителят Георги Стоянов. Протестните дейности в страната и столицата ще се стартират от 18.09.2023 година с начален час 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове, основни пътища и автомагистрали.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския бранш е решението на Народното събрание за непродължаване на възбраната за импорт на селскостопански артикули от Украйна. Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира следните претенции към ръководещите:

1. Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 година на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.

В допълнение БФС упорства министърът на земеделието и храните Кирил Вътев да стартира да си приказва с сектора. Комуникацията с ведомството е доста сложна и лимитирана, сподели Георги Стоянов. Има още нещо, което би трябвало да се отвори - методът, който се случи от през днешния ден за на следващия ден, вкараха се предложенията за отпадане на възбраната за импорт на зърно от Украйна, а през днешния ден към този момент е на дневен ред да се гласоподава, няма го разговора с браншовите организации, няма го разговора какво би могло да се случи. Ние водим подобен, когато е на дневен ред самата тематика, а не авансово. Тук резултатът не е единствено стопански, би трябвало да се вземе под внимание, че обстановката, в която работим сега, е друга. Но в случай че си представим, че на следващия ден Украйна ще стане член на Европейски Съюз, ние нямаме механизъм, по който да защитим нашето произвеждане ", разяснява ръководителят на Български фермерски съюз.

Георги Стоянов счита, че държавното управление би трябвало да има повсеместен метод към всички браншове в стопанската система поради геополитическата конюнктура и икономическите последствия от нея. За задачата би трябвало да се направи тактика за отбрана на българските производители и консуматори с предвидимост в производството и гарантиране на пазари, като има и опазване на продоволствената сигурност.

От друга страна да има отбрана на обществените ползи на производителите и популацията на селските региони, тъй като загубата на пазари ще докара до стесняване на производството, редуциране на работни места и още по засилено обезлюдяване на селските региони. Важно е да се оцени резултатът на въздействието на всяко политическо решение! За задачата е належащо да бъде основана система и конструкция, която да разпознава и ръководи риска в земеделието, разяснява Георги Стоянов. Също по този начин да бъде обезпечен финансов запас за гарантиране на обезщетителни ограничения вследствие на последствия от рискови обстановки и пазарните рецесии. Затова би трябвало да бъде основан Фонд за ръководство на рецесии с финансов запас. Това е положително решение към концепцията за основаване на система за ръководство на риска и гаранционен фонд, който да я обезпечава. По този метод земеделските стопани ще имат сигурност, че при пораждане на рецесия могат да бъдат предпазени, с цел да имат финансов запас за подготовка за нова годишна продукция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР