Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да изкупи целия или част

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да изкупи целия или част
Коментари Харесай

БЕХ да изкупи дълга на столичното парно

Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да изкупи целия или част от дълга на " Топлофикация София " към " Булгаргаз ". Това предложи изпълнителният шеф на газовото сдружение Николай Павлов по Българска национална телевизия. Изтече крайният период, даден на столичната топлофикация да заплати задължението си. Тя дължи 131 млн. лв. на газовото сдружение, което предизвести, че ще спре подаването на газ. Според Павлов газовият снабдител е предложил " пожарен вид ", с цел да се реши казусът с насъбраните отговорности на " Топлофикация София " за природен газ. Той напомни, че през декември предходната година дългът на сдружението също беше сведен с над 55 млн. лв. по този метод посредством цесия.

Павлов посочи, че чака да се откри решение на въпроса със столичната топлофикация, тъй като в противоположен случай са застрашени доставките на газ към всички останали консуматори. Според него е настъпил моментът за взимане на значими решения, тъй като систематичното трупане на сходни задължения основава сериозен риск за всички клиенти на " Булгаргаз ". " Поведението на " Топлофикация София " заплашва доставките на газ за страната ", съобщи той. Павлов уточни, че " Топлофикация София " е най-големият клиент на " Булгаргаз ", има най-голямо ползване на синьо гориво и надлежно - най-високи сметки. Той изясни, че другите топлофикации в страната обаче също използват количества газ, за които си заплащат в точния момент или със напълно леки закъснения.

Столицата няма да остане без парно поради отговорностите на " Топлофикация София ", увери ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и изиска страната да компенсира сдружението по този начин, както се компенсира частният бранш. По думите му няма заплаха от прекъсване на подаването на газ към " Топлофикация " от страна на " Булгаргаз ".

" Булгаргаз " е най-големият лихвар на " Топлофикация ". Десетки милиони годишно се заплащат рента точно на " Булгаргаз ". Освен това занапред ще порастват отговорностите към тях поради внезапното повишаване на цената на природния газ. Тоест в този дълг на " Топлофикация " няма нищо изключително за старите интервали. Задълженията са били даже и повече. Така че ще помоля шефа на " Булгаргаз " да прояви повече здрав разсъдък и по-важното - неговите началници, принципалът в Министерството на енергетиката, неотложно да подхващат дейности, тъй като това не може да продължава. СОС одобри предлагането за обезщетения от страната за " Топлофикация ", сподели Георги Георгиев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР