Българският държавен глава и американският помощник държавен секретар очертаха перспективите

...
Българският държавен глава и американският помощник държавен секретар очертаха перспективите
Коментари Харесай

Радев се срещна във Вилнюс с помощник държавния секретар на САЩ, обсъдиха енергийни въпроси

Българският държавен глава и американският асистент държавен секретар обрисуваха вероятностите за задълбочаване на всеобхватното енергийно съдействие в района и растящата роля на България в този подтекст, оповестиха от  " Дондуков " 2. 

Пайът разяснява пред журналисти преди началото на срещата на върха на " Три морета ", че е от " сериозна значимост " институциите в границите на Инициативата да оказват помощ на Украйна да реализира победа и да се приготви за възобновяване си след края на войната.

Пайът поздрави особено домакините от Литва за организацията на събитието. Той предвождаше американска делегация във Вилнюс, където с изключение на среща на върха се състоя и бизнес конгрес.

Инициативата " Три морета " е политически план на 13 страни от Европейски Съюз, намиращи се сред Балтийско, Адриатическо и Черно море, измежду които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е хазаин на форума през днешния ден, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Асоциирани членове са Украйна и Молдова, стратегически сътрудници - Съединени американски щати и Европейски Съюз, а от през днешния ден - и Япония.

Целта на Инициативата " Три морета " е да насърчи по-бързото развиване и доближаване на района посредством увеличение на взаимосвързаността на страните членки в региона на превоза, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, за да се усъвършенства доближаване на Европейски Съюз и консолидиране на трансатлантическото партньорство сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

По-рано през днешния ден, при идването си във Вилнюс за присъединяване на срещата на върха, президентът оцени високо Инициативата " Три морета ". Повече . 

В кулоарите на деветото издание на срещата на върха на държавният ни глава организира среща и с чешкия си сътрудник Петър Павел. 

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Радев оцени високо дейната поддръжка на Чехия за пълноправното присъединение на България към Шенгенското пространство, както и за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Премахването на сухопътния надзор по границите в Шенгенското пространство ще разкрие по-големи стопански благоприятни условия в района, по тази причина разчитаме на поредната поддръжка на Чешката република, съобщи Румен Радев.

В подтекста на планувано посещаване у нас на Петър Павел двамата президенти означиха капацитета за задълбочаване на комерсиалните и икономическите връзки сред България и Чехия, както и опциите за съдействие в областта на сигурността.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР