Българският червен кръст откри подкрепителен пункт на гранично контролно-пропускателен пункт

...
Българският червен кръст откри подкрепителен пункт на гранично контролно-пропускателен пункт
Коментари Харесай

ОТКРИХА ПОДКРЕПИТЕЛЕН ПУНКТ НА БЧК НА ДУНАВ МОСТ ПРИ РУСЕ

Българският червен кръст откри заздравителен пункт на гранично контролно-пропускателен пункт „ Дунав мост “ при Русе. Това се случи по-рано през днешния ден, като на място бе и регионалният шеф Анатоли Станев. Той съобщи, че няма напрежение и скупчване на хора на границата ни с Румъния. „ Готови сме да реагираме при нужда, при съществуването на мигрантска вълна. Комуникацията и съдействието сред държавната и локална власт, както и с БЧК-Русе е отлична “, добави още Станев. За в този момент пунктът е екипиран с всичко най-необходимо. От там са в подготвеност да дават на нуждаещите се вода, топли питиета и храна, най-много пакетирани закуски. Пунктът работи единствено през светлата част на денонощието, като при затруднение на ситуацията, той може да удължи работното си време. До края на седмицата е планувано на пункта да дежурят над 20 души, които са както от екипа на БЧК в крайдунавския град, по този начин и доброволци. Директорът на Червения кръст в Русе Антоанета Ябанозова уточни, че всеки, който желае може да подари пакетирани храни. Продължава и националната акция за набиране на облекла и обувки – мъжки, женски и детски, спално долни дрехи и топли завивки. Припомняме, че те би трябвало да са нови и етикирани. Хигиенни материали също се одобряват като дарения.„ Благодаря на отзовалите се русенци – през вчерашния ден имахме доста дарения “, показа Ябанозова. Даренията ще бъдат пакетирани и изпратени за бедстващото население в Украйна. Припомняме, че дарения се одобряват в офиса на БЧК, намиращ се н ул. „ Плиска “ 2, всеки ден, в това число събота и неделя.

Колкото до ведомствените жилища на Областната администрация, където могат да бъдат приютени, бягащи от спора в Украйна, регионалният шеф разясни, че и осемте жилището са на територията на град Русе и се намират в централната градска част. Те дават прилични битови условия, като в тях без проблем могат да бъдат настанени до 44 души. Станев разяснява още, че във всеки един миг има подготвеност за логистична поддръжка.

Последните данни на граничните управляващи сочат, че oт началото на военните дейности в Украйна на 24 февруари през гранично контролно-пропускателния пункт „ Дунав мост “ при Русе са влезнали към 4500 души от страната. Повечето минават пренос към Гърция и Турция, както и към други страни от Близкия Изток. Голяма част от идващите в страната са от Средна Украйна и имат смесени бракове. До момента на ГКПП-то при Русе са издадени малко над 30 визи на украинци, само че това се е наложило заради обстоятелството, че хората са минали с паспорти, в които няма отразени биометрични данни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР