Българските военноморски сили отбелязват 142-ата годишнина от създаването си. В

...
Българските военноморски сили отбелязват 142-ата годишнина от създаването си. В
Коментари Харесай

Ще имаме ли скоро подводница и каква е позицията ни в Черно море: Кап. Кукуров пред Dir.bg

Българските военноморски сили означават 142-ата годишнина от основаването си. В същото време обаче от години подводен флот нямаме - последната ни настояща подводница " Слава " беше превърната в музей, който сега може да бъде посетен в град Белослав.

Липсата на българско подводно мореплаване може да се окаже решаващо и в този основен миг, когато напрежението в Черно море сред Русия и НАТО непрестанно ескалира.

Ще имаме ли скоро подводница, какви са позициите на България в Черно море, подводници на кои страни доближават до нашите териториални води и сътрудничим ли си с подводния флот на Турция - споделя в особено изявление за Dir.bg капитан I сан Камен Кукуров - актуалният шеф на щаба на Военноморските сили и последният пълководец на дивизион подводници .

 Капитан I сан Камен Кукуров
Капитан I сан Камен Кукуров
Снимка: Министерство на защитата

Капитан Кукуров, какво съгласно вас наложи решението последната ни подводница да бъде превърната в музей?

Това, че е превърната в музей, в действителност е едно от хубавите неща, които са се случили. Въпросът е какво наложи извеждането на подводницата от състава на Военноморските сили, а отговорът може да се преглежда в няколко аспекта. Подводницата беше достигнала възраст, която в техническо отношение беше станала задоволително рискова за персоналния състав. Освен това технологиите за разкриване и локализиране на надводни и подводни обекти, както и системите за сигурност, са морално остарели. Така че беше пристигнало времето за прекратяването на дейната ѝ плавателна активност. А до каква степен беше належащо закриването на подводния ни флот - това беше решение на политическото управление на страната, което аз не мога да разясня.

Нямаме подводница, само че пък към момента разполагаме с противоподводни сили. В подобен случай получават ли те съответни задания, по какъв начин ги извършват и къде организират тренировките си?

Задачите на противоподводните сили във връзка с търсене, разкриване, следене и вероятно заличаване на подводните сили естествено стоят пред тях. Да, цялата подготовка е много затруднена, по тази причина използваме всяка опция в интернационалните учения, било то в Черно море или някои от патрулните ни кораби и фрегатите вземат участие в учения в Средиземно море. Когато има опция за присъединяване на действителни подводници - това е най-хубавата им подготовка.

 Капитан Кукуров на последното корабоплаване на
Капитан Кукуров на последното корабоплаване на "Слава "
Скрийншот: YouTube

Чуждестранните военноморски сили разполагат и с имитатори на подводници и от време на време ученията се вършат с тях, което също е добра подготовка. Да, отсъствието на подводен флот в състава на Българските военноморски сили значително лимитира опциите за тренировки на нашите лични патрулни сили.

Случва ли се да използваме подводници на други страни отвън военно обучение и чакат ли следователно страните нещо в подмяна?

Не, това постоянно е под формата на обучение. Скоро завършихме нашето военноморско обучение " Бриз " с интернационално присъединяване. Поканихме Турция и те бяха по този начин положителни да вземат участие с транспортен съд и подводница.

 Турската подводница на
Турската подводница на "Бриз " 2021
Снимка: BulFoto

А в Черно море не може да обитава подводница отвън състава на черноморските страни. Тоест ние можем да упражняваме като сътрудници на НАТО само с тях. Иначе, когато сме на учения в Средиземно море, има опция за осъществяване на тренировки и с подводници на други съюзни страни.

А в случай че въпреки всичко в миналото имаме подводница, ще има ли последователност и кой да съобщи опит или Военноморски сили към този момент са изгубили качествата си?

Не е загадка, че последната година интензивно се работи по обновяване на подводния флот. Преговаряме с страни, които не желая да уточнявам сега, тъй като към момента сме в начална фаза на договарянията. Но има страни, които имат подготвеност да дават на България подводници и то не на пазарни цени.

Подводниците, които ние експлоатирахме, са напълно друго потомство от сегашните. Все още има хора, и то значително, за екипаж на подводница от ново потомство, които физически и психически имат настройката да плават на подобен съд, да бъдат в затворени пространства под водата. Също по този начин методът на корабоплаване под вода е еднакъв, без значение подводницата от кое потомство е. Така че имаме в този аспект последователност и подготвеност за преодоляване на един нов подводен съд.

 Подводницата от вътрешната страна
Подводницата от вътрешната страна
Снимка: BulFoto

Механизми, радиотехнически уреди, сонари, главните корабни силови устройства - те са от друго потомство и ще е нужна подготовка на екипаж, само че това е рутинна активност.

Черно море се оформя като нова зона на напрежение сред Русия и НАТО. Според вашето експертно мнение къде се намира България в тази обстановка при неналичието на подводници?

Въпросът е по-генерален и мисля, че има еднопосочен отговор - ние сме членове на Алианса и нашето място е във всички дейности, които се правят от страна на НАТО във взаимоотношенията му в Черно море с Русия. Това, че нямаме подводници, до някаква степен малко или доста лимитира осъществяванията на нашите отговорности като съюзна страна. Ако имаме подводница, бихме били в доста по-голяма изгода на НАТО, защото съществуването на подводен флот уголемява военноморските благоприятни условия на всяка една страна за образуване на цялостна картина на морските пространства и доста по-голяма опция за опериране в цялото Черноморие.

Вие към този момент споменахте, че водим договаряния с военноморските сили и на други страни за подводница. Как обаче се реализира съдействието с тях? Участваме ли в подводни учения при неналичието на подводници?

Наши кораби, главно фрегатите, вземат участие в учения в Черно и Средиземно море за битка с подводници. Но с подводница няма по какъв начин да участваме, с изключение на с офицери, които са в щабове или като наблюдаващи, което е трупане на опит, който ще е скъп при идващото възобновяване на подводния ни флот.

 Подводницата от вътрешната страна
Подводницата от вътрешната страна
Снимка: BulFoto

Има ли непознати подводници в наши води, когато не е публично обявено за военно обучение? Докъде доближават те, в случай че въпреки всичко има такива? Съществуват ли " червени линии " под вода, които не би трябвало да бъдат прекосявани?

Всяка една страна има лични морски пространства, в които има ограничавания за опериране на непознати подводници. В Черно море може да има подводници единствено на страните, които са от черноморския район - Турция, Румъния, Грузия, Русия и Украйна. Дали в нашето териториално море има подводници - не би трябвало да има, а дали има... В края на краищата нали по тази причина е подводница.

 подводница
подводница "Слава "
Скрийншот: YouTube

Но е неразрешено безусловно плаването и потапянето отвън обучение на непознати подводници, без значение дали са съдружници, или не. Това е неразрешено от закона за морските пространства.

По-рано споменахте Турция. Имаме ли съответно с нея съдействие - подводничарско, или всичко е в границите на НАТО?

Чисто двустранни взаимоотношения сред подводния флот на Турция и когато ние имахме подводен флот, не сме имали, само че във връзка с търсене и избавяне на екипажи с Турция имахме доста положителни връзки, до момента в който имахме подводници. 1993-1994 година организирахме доста сполучливи учения с турските избавителни сили.

Казахте, че водим към този момент договаряния с няколко страни за подводница. Все отново чакаме ли в близко бъдеще да имаме още веднъж подводен флот?

Има настройка да бъдат продължени диалозите и да се доближи до закупуване на подводница втора употреба, само че сега процедурите са краткотрайно замразени и се надяваме, че по-нататък ще продължим.

 Подводницата, превърната в музей край Белослав
Подводницата, превърната в музей край Белослав
Снимка: BulFoto

На празника на флота припомняме достиженията на Военноморски сили. С какви триумфи ще запомним подводните и противоподводните ни сили в годините, когато сме имали настояща подводница?

Трябва да стартираме от това, че 1987-1989 година България разполагаше с четири опериращи подводници в своя състав, не е била единствено една. Тогава бяхме от водещите народи в Черно море във връзка с подводното мореплаване. Не е загадка, че след първите ни учения с кораби от НАТО, още преди да станем постоянни членове на Алианса, нашите подводници се представяха на извънредно високо равнище и бяха доста мъчно откриваеми. Ние също по този начин постоянно сме изпълнявали на 100% дилемите, които са ни били поставяни от управлението на България както на Министерството на обраната, по този начин и на Генералния щаб. В цялата ни история на подводното мореплаване нямаме неизпълнени задания, нямаме персонален състав, умрял по време на корабоплаване. Така че можем единствено да се гордеем с историята на подводния ни флот.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР