Българските училища тук са платени, за тях това е бизнес,

...
Българските училища тук са платени, за тях това е бизнес,
Коментари Харесай

200 български книги за децата в Лондон, търсят родители

" Българските учебни заведения тук са платени, за тях това е бизнес, не идея...! " С тези думи стартира описа си пред екипа на Actualno.com млада майка - българка, живееща със фамилията си в Обединеното кралство. Nonna LyuNedy се е посветила на благородната самодейност да събира книги, които да отнесе в Лондон и да даде за свободно прилагане на българските деца там.
Тя изяснява, че в Англия има доста места, на които се продават български книги, само че те изчезват незабавно. " Всички купуваме от България, само че за мен те в никакъв случай не са задоволително! Просто не можах да го преживея този факт. На всичките ми приятелки в България съм купувала книги за подарък, а за своите лични деца нямам опция. ", споделя прочувствено майката.
Така се е родила концепцията да бъде основана първата безвъзмездна детска библиотека за българчетата в Лондон. Целта е книгите да бъдат събрани на едно и да се употребяват на разменни начала. Библиотеката ще бъде ситуирана в Източен Лондон - най-гъсто обитаемата с българи част на града.
За да бъде осъществена концепцията Nonna LyuNedy дружно с други родители предизвикват идея за набиране на разнообразни произведения и дефинират няколко места в Асеновград и други градове на страната, в които искащи могат да подаряват творби. Няма ограничаване, по отношение на възрастова граница или род на книгите, които ще бъдат дарени. Единственото условие е да са непокътнати, нови или деликатно използвани.
Чрез събитие, основано във Facebook - " Да съберем 200 български книжки за децата в Лондон до 3-ти Март " - основателите се обръщат към хората в България с апел всеки да потърси вкъщи си книги, които техните малчугани към този момент са надраснали, " и си търсят нови читатели ". Набират се детски произведения на български език, енциклопедии, пособия за четене, приказки, комикси, стихосбирки, четива за бебета и други. Първите предоставени благотворително творби към този момент са при уредниците. Точният им брой към този момент не е явен.
Интересен е и моментът с въпроса по какъв начин творбите ще доближат до Лондон. Nonna LyuNedy е потърсила поддръжка посредством група за взаимопомощ в обществената мрежа. Обявила е, че й е нужен безвъзмезден превоз до Англия, с цел да придвижи книгите. След два дни на мъртвило, непозната жена й дала отговор, че е намерила превоз и й изпратила телефона на притежател на транспортна компания. Мъжът откликнал на концепцията с отворени прегръдки и даже предложил да закара до Англия книги от всички градове, в които компанията му има офиси.
Така се стигнало и до последната част от задачата - да бъдат разкрити пунктове в цялата страна. В Асеновград книги могат да бъдат дарени в магазина за смилане на кафе до автогарата (отговорник - Мариана) и във фризьорския салон в Търговския център в града (отговорник - Марияна). Останалите пунктове могат да бъдат открити в страницата на събитието във Facebook. Срокът за събиране на творбите, преди да потеглят за Англия, е 3-ри Март.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР