Българските предприемачи губят по 175 часа годишно за изпълнението на

...
Българските предприемачи губят по 175 часа годишно за изпълнението на
Коментари Харесай

Предприемачите губят по 175 часа или 960 лв. годишно за преодоляване на бюрокрацията

Българските бизнесмени губят по 175 часа годишно за осъществяването на бюрократични процедури, налагани им от администрацията. Това демонстрира ново проучване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), оповестено във връзка днешния интернационален ден на бюрокрацията.

Това е еднакво на към 960 лева разноски за заплати на хората, които отделят от своето време, с цел да покрият бюрократичните условия. В сметката не влизат платените такси, както и другите заплащания по контракти, които са на процедура пряк резултат от един или различен правилник (например подписването на контракт със службата по трудова медицина или с компанията за ръководство на отпадъците).



Изчисленията на ИПИ са основани върху мислена компания-модел (параметрите виж в края на текста) като са изследвани базови бюрократични условия - разноските на време от започването на бизнеса през покриването на трудовите правила, сигурността на труда, данъчните правила, ръководството на отпадъците и условията, обвързани с индустриалния развой. Всички тези бюрократични стъпки са разказани и остойностени под формата на нужното време за тяхното осъществяване, като в действие е презумпцията за оптимално потребление на електронни услуги, високи знания на екипа и бърза работа.

Така да вземем за пример, за осъществяването на условията за сигурност и здраве при работа работодателят и служащият би трябвало да изпълнят общо 10 действия, седем са процедурите при наемане, осем - при преустановяване на трудовия контракт, а четири - при отбраната на персоналните данни.

Изследването се организира в още две страни – Чехия и Словакия, където бизнесът отделя надлежно 200 часа и 164 часа на година за справяне с бюрократичните условия. Започването на нов бизнес лишава най-вече време в Чехия – 47 часа и 32 процедури, следвана от Словакия – 36.5 часа и 33 процедури. От трите изследвани страни, най-бързо и елементарно може да се стартира бизнес в България – 27.5 часа и 15 процедури.

За пресмятане на бюрократичната тежест ИПИ употребява мислена компания-модел, сходно на опита в други страни – INESS в Словакия и Liberální Institut в Чехия. Компанията на ИПИ е еднолично сдружение с лимитирана отговорност (ЕООД), което се занимава с произвеждане и монтаж на железни структури, в това число огради, порти и железна дограма. В компанията работят четирима души, като в границите на годината един служащ е скъсен, а различен назначен. Оборотът на компанията за годината е 110 хиляди лева, надлежно тя е записана по Данък добавена стойност. Компанията има лична постройка и има транспортно средство, което се ръководи от един от служащите. Компанията генерира електронни, железни и химически боклуци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР