Българските потребители на социалната мрежа Facebook днес се сблъскаха с

...
Българските потребители на социалната мрежа Facebook днес се сблъскаха с
Коментари Харесай

Защо Facebook ни пита искаме ли да плащаме?

Българските консуматори на обществената мрежа Фейсбук през днешния ден се сблъскаха с изключително известие - желаете ли да плащате по 20/24 лв. на месец, или желаете да гледате реклами и да употребяваме информацията ви, както намерим за добре?

Съобщението се разпраща на консуматори на платформата в целия Европейски съюз още от началото на ноември - просто в този момент стига до нас. Цената варира съгласно това дали сте отворили Фейсбук през смарт телефон или компютър - в първия случай тя е по-висока поради таксите, които магазините на Apple и Гугъл постановат на всякакво извършване на покупки през приложения в двете съществени мобилни операционни системи.
Каква е повода за това известие?
Новите регулации на Европейския съюз - по-точно, новият " Digital Markets Act ", или Закон за цифровите пазари. Неговата цел е да наложи строги регулации за най-големите платформи в Световната мрежа, които да подсигуряват правата на европейските жители там.

Този закон лимитира и съществено данните, с които фирмите като Meta могат да разполагат. Затова Зукърбърг реши, че методът да почете тези регулации да предложи на европейци избор - плащате и не употребяваме данните ви, или не плащате и всичко продължава като до момента.

Това значи, че сходна алтернатива ще се появи скоро и в Instagram, другата огромна платформа, благосъстоятелност на Meta.

Дали това е възможно решение занапред ще се разисква от Ирландската комисия за отбрана на данните.
Какво става, в случай че платя? А в случай че откажа?
Ако даден консуматор се абонира и заплаща сред 20 и 24 лв. месечно на Meta (сума, която се чака да нарасне с 30% от догодина), той няма да вижда Фейсбук реклами и би трябвало всичките му потребителски данни - като това какви страници избира, какви картинки харесва, към кои артикули демонстрира интерес, и прочие, няма да бъдат продавани на трети лица.

Ако потребителят реши да не заплати, всичко в действителност продължава както до момента - Фейсбук и надлежно Meta разполагат с всички данни по отношение на държанието ни на тяхната платформа, и се разпореждат с тях както решат - само че в границите на GDPR, който най-малко отбрана персоналните ни данни от посягане (макар и не постоянно успешно).

Разбира се, всеки консуматор може да откаже да заплати в този момент и да размишления в бъдеще - Фейсбук с наслада ще му вземат парите след седмица, месец или година.

Този абонамент, най-малко към този момент, не би трябвало да дава никакви преимущества на абонираните във връзка с разпространяване на постовете им в обществената мрежа, през персоналните им профили или страниците, които ръководят. Разбира се, това може да се промени в бъдеще - с или без предизвестие от Meta. В своето царство Зукърбърг е висш държател.

Разбира се, това няма да спре Европейски Съюз да постанова санкции при нарушавания на европейските закони - еврорегулаторите към този момент неколкократно глобиха Meta за стотици милиони долари. Компанията обаче видно преглъща множеството сходни санкции с лекост.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР