Българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара. За това

...
Българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара. За това
Коментари Харесай

Ще изчезнат ли българските плодове и зеленчуци от пазарите

Българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара. За това предизвестяват производители от цялата страна. Причината - разноските им за развъждане непрестанно порастват, а в това време евтина продукция от Гърция и Турция продължава да залива сергиите у нас.

Все по-често на сергиите се откриват домати от Турция, ягоди от Гърция, ябълки от Полша и даже чесън от Китай. Според производителите у нас вносът на плодове и зеленчуци става по-голям, а разноските им се усилват фрапантно най-много поради повишаването на тока, газа, горивата, торовете и препаратите. Това води до по-високи цени на родната продукция от тази на съседите да вземем за пример и прави по-трудна конкуренцията.

„ Цената е доста висока. И ние бягаме повече към непознатата стока, която е от борсата. Нашият домат, българският, беше 4-4.50 лева, а гръцкият е 1.80-2.00 лева И кой ще вземеш - по-добре е по-евтиния”, разяснява пред Нова тв търговецът на плодове и зеленчуци Станка Йонкова.

Въпреки че клиентите търсят българските домати и ягоди, все по-често протягат ръка към гръцките или турските - точно поради цената, описват и други търговци. Сериозна разлика в цената на българските и вносните плодове и зеленчуци по сергиите регистрират и от комисията, която следи пазара на едро.

„ Към момента е естествено търговците да имат интерес, при този изопнат конкурентен пазар, да търсят допустимо най-ниското качество на допустимо най-ниски цени”, изясни Владимир Иванов от Комисията по стоковите тържища и борсите.

Разликата в цените бързо се отразява и на избора на търговците при доставките, регистрират и от Земеделското министерство. Пътят на множеството плодове и зеленчуци до пазарите у нас стартира от Турция, Гърция, Албания и Македония.

„ България е чист вносител на доста по-голяма част от познатите ни плодове и зеленчуци. Особено това е годно през зимните, късните есенни и ранните пролетни месеци”, изясни Петър Кировски от Дирекция „ Растениевъдство” в Министерството на земеделието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР