Българските летища са подготвени за промените, които ще настъпят след

...
Българските летища са подготвени за промените, които ще настъпят след
Коментари Харесай

Българските летища са подготвени за промените, които ще настъпят след влизането ни в Шенген

Българските летища са готови за измененията, които ще настъпят след влизането ни в Шенген по въздух. Салоните би трябвало да са разграничени на две - за страни в Шенген и за тези отвън. Така от 31 март при пътешестване по въздух към и въпреки това членка на Шенген към този момент няма да ревизират персоналните ни карти и паспортите.

София

Отпадането на паспортните инспекции ще понижи времето за пътешестване с към 20-30 минути, пресмятат от летище " София ". Сега, при доста натоварени полети с огромни самолети, чакането на гишетата може да отнеме и час.

70% от трафика на летище София е от страни членки на Шенген.

" Ще бъде доста потребно за пасажери от Шенген, тъй като няма да минават през граничния надзор и ще бъде по-бързо и безпрепятствено като кацате от страна от Шенген или като отпътувате за такава. Тук, където се намираме, ще бъде единствено за пасажери от Шенген. Тези будки ще бъдат отстранени, а за останалите сме усвоили този кулоар, който води към две гишета за паспортна инспекция ", сподели пред Българска национална телевизия Хесус Кабайеро, основен изпълнителен шеф на летище София.

За да не се обезсмисля спестеното време от неналичието на паспортния надзор, от летище София работят и за понижаване на времето за очакване на багаж. Целта им е то е да е най-много 20 минути.

Варна

И във Варна по-голямата част от трафика на летището е от и до страни, които са част от Шенген. Още от 2010 година летището във Варна е сътрудник на плана " Шенген " и е обезпечено разделянето на пасажерите от трети страни от тези от Шенгенското пространство.

" Ние сме подготвени във всеки един миг - и през днешния ден, да създадем разделянето на инфраструктурата, тъй че да разделим пътуването според Шенгенския кодекс ", твърди Димитър Костадинов, шеф на летище Варна.

" Граничните инспекции ще бъдат сменени с по този начин наречените " компенсиращи ограничения ", които сме задължени да изпълняваме при влизането ни в Шенген. Ще има разделяне сред всички останали дестинации, които се реализират от летище Варна ще бъдат отделени в обособен салон ", сподели Бончо Кралев, шеф на " Гранична полиция " - Варна.

Пловдив

Пловдивското летище също е готово за измененията. Още от построяването му през 2009 година аерогарата разполага със салони, в които да се разделят пасажерите. Засега обаче няма да се постанова потреблението им.

" Летище Пловдив няма полети за Шенген. Англия излезе от Европейски Съюз, те в никакъв случай не са били и в Шенген, тъй че обслужаваме сега единствено " нешенген " пасажери. Единствено, пасажери от Шенген, които имаме, са Дженерал Авиейшън, които с частни самолети са пътували за предходната година към 150 индивида ", уточни Красимир Пешев - изп. шеф на летище Пловдив.

Бургас

В Бургас летището също е проектирано по условията на Шенген. Липсата на паспортна инспекция ще понижи чакането.

" Минимум 2 минути понижаване на времето за изчакване, само че би трябвало да прибавим и времето за опашките, които се генерират изключително при идване. Знаете, че рейсовете много интензивно транспортират пасажери до терминала, тъй че приблизително време бих споделил - 5 минути, в пикови моменти и повече ", споделя Георги Чипилски, шеф на летище Бургас.

По данни на летище Бургас в последните години се усилва броят на пасажерите, идващи от страни от Шенген.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР