Българските институции да оповестяват своевременно и адекватно всяка по-висока поява

...
Българските институции да оповестяват своевременно и адекватно всяка по-висока поява
Коментари Харесай

"Зелените" настояват пред президента за адекватна реакция при всяка по-висока радиация в България

Българските институции да оповестяват навреме и съответно всяка по-висока поява на радиоактивни детайли над територията на страната. За това упорстват от партия " Зелените " в свое отворено писмо до държавняи глава Румен Радев. Мотивът им е, че единствено по този начин българските жители могат да подхващат ограничения за отбрана на здравето и живота си.

" Зелените " желаят президентът да излезе с позиция и проект за бързо деяние в случаи на радиация на българска територия. Това оповестяват от партията в отворено писмо до президента във връзка със случая на минал радиацонен облак над цяла Европа, който беше засечен от европейски организации и едвам по-късно Русия призна за случая.

Природозащитниците предалгат президента да включи изключително тематиката за радиацията за идващото съвещание на консултативния съвет към президенството. Както и да одобри мнение за най-хубавите практики за премерване, обявяване и реакция при нараснали равнища на радиоактивност в околната среда.

" Мониторингът на радиоактивни изотопи в околната среда и своевременното и съответно информиране на българските жители при съществуване на радиационно замърсяване следва да бъде от първостепенно значение за гарантиране на националната сигурност и публичното здраве, " акцентират еколозите в писмото.

Те показват мощна паника от реакциите на българските институции в съответния случай от предишния месец и слагат под подозрение готовността им да обезпечат сигурност на всички нас като жители. " Информация по извънредно сензитивната тематика за радиоактивната конюнктура и съществуване на Рутений 106 на територията на Република България – е поднесена със забавяне и по не доста професионален метод. Смятаме, че това е тематика, която би трябвало да се прегледа от Консултативния съвет за национална сигурност. "

В края на месец септември в Източна Европа, в неизяснен към този момент обект, евентуално в Южен Урал, поражда радиационна повреда. По данни на френския Институт за нуклеарна сигурност и радиационна отбрана (IRSN) 1 и Nuclear Transparency Watch 2, в атмосферата са попаднали сред 100 и 300 терабекерела от радиоактивния изотоп Рутений 106. Този радионуклид е с неестествен генезис и се получава при реакцията на разделяне на тежките ядра. Евентуалното попадане на частици от него в човешкото тяло може да има трайни отрицателни последици.

Измерените интензивности на въздуха над България и страните от Европейски Съюз са под допустимите правила, само че са доста над естествените равнища. Първото обявяване за съществуването на този изотоп във въздуха е на 3 октомври от страни в Западна Европа. Едва на 6 октомври Агенцията за нуклеарно контролиране оповести (само) на уеб страницата си за съществуването на рутений- 106 във въздуха, в това число над България 3. Това е и единственото известие, защото никоя друга държавна институция не е направила това. ЮВ резултат, болшинството български жители научиха за прекосяването на тези излъчвания над страната ни едвам в средата на месец ноември, откакто информацията бе публикувана от огромните публични медии., " напомнят от " Зелените ".

Няма информация дали българските институции са подхванали спомагателни ограничения за премерване интензивността на Рутений 106 във въздуха. За съпоставяне – още на 3 октомври IRSN е мобилизирал всички вероятни механически средства и личен състав за спомагателни измервания и разбори.Последният отчет на IRSN от 9 октомври, както и изтекли дни по-късно документи от Международната организация за атомна сила (МААЕ) 4 демонстрират доста притеснителни данни.

" Зелените " изясняват, че високи равнища от Рутений 106 са измерени още на 2 октомври, или 4 дни преди оповестението в уеб страницата на организацията От същия документ излиза наяве, че на 30-ти септември в станция Бекет, Румъния (в непосредственост до Козлодуй) резултатите са доста по-високи в сравнение с са регистрирани в Козлодуй. Измерванията от Букурещ, Черна вода и Крайова, също от 30 септември, демонстрират най-високите за Европа равнища на Рутений 106.

Като се базират на тези данни " Зелените " допускат,, че радиоактивните въздушни маси, идвайки от изток-североизток, са минали над долното течение на река Дунав и затова с най-големи концентрации на Рутений 106 над Южна Румъния и Северна България, освен това, седмица преди тази информация да бъде оповестена на уеб страницата на Агенцията за нуклеарно контролиране. Те слагат върпоса за какво МААЕ демонстрира единствено данни от Козлодуй, макар съществуването на многото станции от българската мониторингова мрежа.

Много стеснителен е фактът, че организацията до момента не е уведомила българските жители за степента на заплаха на повредата, за която IRSN твърди, че е от пета степен по интернационалната канара INES.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР