Българските гранични власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета,

...
Българските гранични власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета,
Коментари Харесай

Бой, ограбване и кучета. Българските граничари отблъскват брутално мигранти 


Българските гранични управляващи бият, ограбват, събличат и употребяват полицейски кучета, с цел да отблъскват назад в Турция афганистанци и други мигранти, които търсят леговище в България. Това се споделя в отчет на интернационалната правозащитна организация Хюман райтс уоч (), която неведнъж е обръщала внимание на този проблем и в предишното.

“Европейският съюз би трябвало да подсигурява, че България неотложно ще спре противозаконните и безчовечни практики по своите граници и ще разреши на търсещите леговище достъп до обективни процедури за леговище ”, разяснява Мишел Рандхауа, която е експерт по въпросите на бежанците и правата на мигрантите в организацията.

В интервала сред ноември 2021 и април 2022 година Хюман райтс уоч е провела изявленията с 15 афганистански мъже, които в детайли разказват претърпени от тях 19 набези от български гранични управляващи, целящи да ги отхвърлен назад в Турция. Сред описаните случаи е и този на 14-годишно афганистанско момче, което споделя, че е станало жертва на побой, до момента в който е било част от група, изтласкана в Гърция.

В края на 2021 година Българският хелзинкски комитет (БХК) заяви, че е имало 2513 отблъсквания на мигранти от България, включващи общо 44 988 души. През 2020 година комитетът заяви, че българските управляващи са изтласкали 15 173 души.

В края на юли 2021 година вътрешният министър Бойко Рашков сподели, че Министерство на вътрешните работи следи “засилен миграционен напън ” към българските граници. След като режимът на талибаните пое контрола над властта в Афганистан през август, тогавашното служебно българско държавно управление заяви, че ще разположи сред 750 и 1050 бойци на сухопътните граници с Гърция и Турция. Те трябваше да се включат в “мисия по защита ” в поддръжка на настоящите там 1000 гранични служители на реда.

Четиринайсет от интервюираните от Хюман райтс уоч афганистанци настояват, че български граничари или мъже, за които считат, че са били граничари, са ги задържали и били, откакто са минали турско-българската граница. Десетима от тях споделят, че служителите на реда са лишили персоналните им движимости и са ги съблекли като в някои от случаите мигрантите са били изоставени единствено по долни дрехи и тениски на ниски температури.

Единственият от интервюираните, който не оповестява, че е бил обичай, нито, че е станал очевидец на побои, е пътувал със брачната половинка си и трите си деца, когато е бил арестуван на българска територия. По думите му по-късно граничните управляващи са го откарали със фамилията му непосредствено на границата с Турция.

Дванайсет от интервюираните афганистанци загатват, че против тях са били употребявани и полицейски кучета. Петима от тях настояват, че са били ухапани те или някой различен от групата им, макар че в този миг не са се движели.

“Имаше един мъж [в нашата група], който стартира да приказва български “, споделя мъж, минал турско-българската граница с група от към 25 мигранти през март или април 2022 година “Този човек беше работил в България три или четири години по тази причина знаеше езика... Полицаите му задаваха въпроси... После пуснаха кучето [срещу него]. Молеше се на български да спрат кучето. Видяхме кучето да го хапе, ръцете му кървяха. ”

Общо дванайсет от интервюираните описват, че българските управляващи са ги върнали непосредствено на турската граница, откакто са ги заловили, а трима настояват, че са прекарали сред 24 и 72 часа в арест преди да бъдат откарани на границата. Нито един от тях не е получил късмет да кандидатства публично за леговище в България.

Правозащитната организация оповестява, че на 28 април е изпратила публично писмо до Министерство на вътрешните работи, с което го осведоми за констатациите в отчета си, само че досега не е получила никакъв отговор.

На 15 март Хюман райтс уоч е изпратила писмо и на тогавашния шеф на Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс - Фабрис Легери.

“Всички ситуирани чиновници на Фронтекс имат ясна отговорност да разпознават и насочват лицата, нуждаещи се от интернационална протекция, здравна помощ, непридружени малолетни, жертви на трафик на хора и други лица в уязвимо състояние към националните органи за подобаваща помощ ”, гласи отговорът на Легери, изпратен на 11 април.

В края на април той подаде оставка, откакто Европейската работа за битка с измамите завърши свое следствие на изказвания, че чиновници на Фронтекс, в това число самият Легери, са прикрили информация за принудително изтласкване на мигранти от сухопътните и морските граници на Гърция към Турция. Пълният отчет към момента не е обществен. Фронтекс не отговори на питане какъв брой чиновници има сега на българската граница.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР