Българските борси за търгуване с криптовалути от типа на биткойн

...
Българските борси за търгуване с криптовалути от типа на биткойн
Коментари Харесай

Българските борси за търговия с биткойни спряха работа

Българските тържища за търгуване с криптовалути от вида на биткойн се оказаха блокирани, оповестява БТВ.
Спирането на транзакциите през единствената банка, която ги обслужваше, става на фона на рекордния растеж в цената на биткойна, който при започване на годината струваше към 1000 $, а в този момент към този момент се търгува за рекордните 18 хиляди $.
Пазарната стойност на всички биткойни в обращение сега е над 272 милиарда $. В България има 10 огромни тържища за криптовалути. Тези виртуални чейнджбюра реализират активността си през една банка. Преди 3 дни тя спря да ги обслужва.
Официалната ѝ позиция: Голяма част от банките репортери, с които банката работи, отхвърлят да одобряват преводи за покупко-продажба на криптовалути. В тази връзка тя не може да продължи да дава услуги на търговците на криптовалути.
На всички търговци на криптовалути е предоставена опция да разполагат със своите средства, с цел да се разплащат с клиентите си, акцентират от финансовата институция
Владислав Драмалиев от фондацията Bithope коментира, че криптоборсите са помолени да закрият сметките си в банката: „ Няма запор, самите сметки са замразени, не е ясно тъкмо какви са аргументите, само че това, което се смята за съществена причина, очевидно един от огромните брокери който оперира с криптовалута е оплескал нещо, станало е проблем и това е рефлектирало върху банката ".
Специалистите по криптовалути като Цветан Аврамов считат, че след възбраната притежателите на криптовалути ще се насочат към търговия през децентрализирани тържища.
„ Това нещо се създава от няколко години към този момент и е проект на криптосвета да позволи казуса с опитите на страни и банки да блокират транзакциите с криптовалута. Има решение, в което тези децентрализирани тържища, които не са вързани към банки или други институции, те да разрешат на хората по метода човек с човек (peer to peer) да обменят криптовалута между тях и действително да си изпращат средства по банков път за тези трензакции. Това има известни ограничавания, тъй като в този момент нашите банки разрешават на хората да търгуват. И действително се разрешава на огромни компании да търгуват и да си заплащат налозите ", аргументира се Аврамов.
Той дава и друго решение: „ Знам че има криптопроекти, които оферират издаване на кредитни карти, зад които стои профилирана система от банки, които оперират с действителни валути и хората имат опция във виртуалната сметка да преведат криптовалути и с тази кредитна карта да пазарувате. "
Експертите са безапелационни, че средствата на хората, които са вложили в биткойн не са наранени, само че евентуално има следствие от страна на банките във връзка със съмнителни транзакции.
„ Средствата, които хората имат в биткойн не са наранени от това нещо, те не стоят в банки и в самите тържища, те са си персонално техни, в техни портфейли и могат да ги задържат колкото време желаят те могат да се търгуват и посредством децентрализирани тържища ", изяснява Аврамов и се надява, че криптовалутите ще се интегрират в естествената разплащателна система.
Междувременно цифровите валути,които наброяват над 1300, набират световна известност. В Япония криптовалутата е публична разплащателно средство, чака се скоро биткойн да се търгува на стоковите боси в Съединени американски щати, сходно на петрола.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР