Български възход ще участва във всички разговори за съставяне на

...
Български възход ще участва във всички разговори за съставяне на
Коментари Харесай

Румен Йончев пред ФАКТИ: Не виждаме път назад към ерата на чувалите и връщането на хартиените бюлетини

" Български напредък " ще взе участие във всички диалози за сформиране на държавно управление, тъй като единствено по този начин може да се роди опцията да се сформира такова. Какво се случва в Народното събрание. Пред ФАКТИ приказва Румен Йончев, водач на " Земеделски национален съюз ", съдружен сътрудник на " Български напредък ".

- Г-н Йончев, били сте няколко пъти депутат. Но по какъв начин бихте охарактеризирали това, което се случва сега - всеобщо опълчване. С този не мога, с този не искам…
- Характеристиката на този парламент може би в някакъв аспект е добра. За първи път имаме работеща народна власт. Мнозинства, които се образуват към всяко гласоподаване. За първи път Народното събрание си прави работата по метода, по който е конституиран. А не с предварителни сделки, с предопределени болшинства и обезсмисляне на понятието съпротива. С една дума, в този парламент всички са съпротива, и демокрацията е в цялостно деяние. Иначе що се отнася до полезността на всичко това в средносрочен проект не съм уверен, че то може да продължи дълго. Или би трябвало да се образува ясна управническа конструкция с отговорност за обозримото бъдеще, или би трябвало да вървим към нови избори.

- А хората чакат ограничения против рецесиите от депутатите?
- Това споделяме и ние. Имаме, най-общо, три рецесии. На сигурността, към нас в района и въобще в Европа, рецесия със справедливостта, тъй като хората са с изострени сетива за правдивост у нас. През последните години и във връзка с правораздаването, и във връзка с обществената правдивост в обществото има много дефицити. И на трето място е рецесията на солидарността. Контрастите сред небогати и богати, сред имащи и нямащи се задълбочиха през последните години, вместо да вървим към едно по-солидарно общество. И тези разлики изключително мощно ще избуят тази зима, когато ще би трябвало да плащаме новите сметки за ток, отопление, газ и всичко това, за което приказваме през последните месеци. За нас е значимо Народното събрание да стартира да работи оптимално бързо по тези рецесии. Ако това не стане, това значи, че в Народното събрание не си вършим работата, за която хората са ни избрали.

- Президентът Радев ще бави малко консултациите с партиите, с цел да може в Народното събрание да се одобряват закони, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. Кои от тези закони ще поддържа „ Български напредък “…
- Целият пакет закони са приоритет. И това е по този начин, тъй като парите по Плана за възобновяване и резистентност са безспорна нужда за бюджета за идната година и за справяте с рецесиите, за които приказваме. Очертава се сериозен недостиг и в случай че този План за възобновяване и резистентност не влезе в деяние, в случай че по него не постъпят пари, в действителност държавният бюджет през идващите месеци ще бъде продънен. Работата по Плана за възобновяване и резистентност не е единствено по законопроектите. Необходима е ясна и съответна работа по неговото осъществяване. Трябва Европейската комисия да може да види такава работа и да повярва на това, което се прави в България.

- На „ Български напредък “ се гледа като алтернатива за третия мандат. С какво вие сте по-различни и какво ще предложите?
- Ние сме разнообразни в доста връзки от останалите политически сили. Има време до третия мандат. Преди това има две ясни варианти за сформиране на кабинет. Нека забележим какво ще се случи при тях и след това да приказваме. Ние от ден първи в Народното събрание споделяме, че би трябвало да има диалог, че би трябвало разговор. Избирателят ни изпрати в Народното събрание доста разнообразни партии, само че с една единствена задача – да конструираме бъдещото ръководство на България.

- Декларирате, че сте подготвени за разговор с всички. Кои са вашите цели, към които ще търсите единомишленици?
- Наш приоритет е работата по трите огромни рецесии. Те са неотложни. Ние не претендираме, че това са наши политики. Според нас те би трябвало да са приоритет на всяко едно бъдещо ръководство. И по тази причина търсим съидейници. Не имам вяра, че ще е толкоз мъчно да ги намерим.

- Българска социалистическа партия желае да се върнат хартиените бюлетини, Демократична България желае да пратим оръжие в Украйна. „ Български напредък “ къде е сред тези искания…
- Не виждаме път обратно към ерата на чувалите и връщането на хартиените бюлетини. Напротив, дори мислим и незабавно да се вкара отдалечено гласоподаване – било по пощата, било посредством електронен вид. Относно импортираните заявления за военна помощ за Украйна бих разделил нещата на две. Едната е търговията с оръжие за Украйна. И ние твърдим, че е извънредно време да прекратим тази мимикрия и българско оръжие да стартира да се изнася обикновено. В противоположен случай това е в ущърб на бизнеса, на една цяла промишленост в България, която работи добре.

- Защото по този начин ще се отстраняват посредниците…
- Защо е нужно да минаваме през медиатори, да лъжем себе си, и по този начин да оставяме част от облагата в чужбина. А не нашите оръжейни търговци непосредствено да вършат покупко-продажби. Вторият аспект на въпроса е обвързван с даването на военна помощ, на цели оръжейни системи под формата на дарения. По този въпрос желаеме да чуем мнението на Министерството на защитата. Нека специалистите да кажат коя система можем да позволим да дарим, от коя можем да се лишим, с цел да не се оставят дупки в защитата. Непростимо е, а и нямам доверие да има депутат, който би оставил българското небе незащитено даже и за ден. Всяко едно такова решение би трябвало да е доста съответно. Ако става дума за подмяна, би трябвало да е явен механизмът на замяната. Ако това ще докара до изгоди за България, ние сме съгласни. В същото време сме малко обезпокоени, че най-вече приказват за това хора, които задържаха превъоръжаването в България дълго време. И някак в този момент се сещат, в 12 без пет, че имало опция да се обновяваме. Това трябваше да сме го свършили доста от дълго време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР