Български университети ще бъдат финансирани още по-активно, за да си

...
Български университети ще бъдат финансирани още по-активно, за да си
Коментари Харесай

Държавата ще стимулира университетите, за да работят повече с бизнеса -

Български университети ще бъдат финансирани още по-активно, с цел да си сътрудничат с бизнеса и да способстват посредством своите научни проучвания за внедряване на нововъведения в стопанската система. Сериозни средства за научни проучвания и нововъведения има както по Плана за възобновяване и резистентност – за изследователските университети и за Българска академия на науките за нововъведения в региона на зеления преход, по този начин и по Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация, във Фонд „ Научни проучвания “, националните научни стратегии, Националната карта за научна инфраструктура.

Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по време на семинара „ Сътрудничеството сред университетите на бъдещето и частния бранш “, проведен от посолствата на Финландия, Норвегия, Дания и Швеция взаимно с Министерството на образованието и науката, Министерството на нововъведенията и растежа и Представителството на Европейската комисия в София.

Скандинавските страни са пример за сполучливо и взаимноизгодно съдействие сред висшите учебни заведения и бизнеса. Водещият финландски проучвателен университет Аалто да вземем за пример е основан през 2010 година посредством обединение на три висши учебни заведения, освен това със напълно разнообразни профили – технологии, стопанска система и изкуство. Сега университетът е образец освен за Европа, само че и за целия свят за дейно партньорство с частни компании. Той дава на бизнеса освен софтуерни решения, само че и промишлен дизайн, за което способстват експертите по изкуствата, както и стопански и предприемачески хрумвания.

„ Без да променим метода в България, няма по какъв начин да реализираме триумфа, който реализират както скандинавските страни, по този начин и другите развити страни. А смяната в метода изискват да разберем, че измененията стартират от нас “, разяснява акад. Денков. Той уточни, че за разлика от преди 10-15 години в този момент има финансиране за научни проучвания. Средствата за висше обучение са увеличени с съвсем 13% през тази година, а за последните пет години растежът е над 50%.

" Тази тематика е много покрай моето сърце. Няма стопанска система, която да се радва на напредък, да подвига стандарта на живот, в случай че няма връзка сред университетите и бизнеса сподели министър председателят Кирил Петков при отриването на семинара. - Академичната общественост би трябвало да прави изобретения и това зависи от вложенията, които вкарваме в образованието и посоките, в които влагаме. Изобретенията са предпоставката за нововъведения, не са цялата картина. Иновациите са изобретения, които могат да се приложат в същинския живот посредством бизнеса и тук е ролята на бизнесмените. Те би трябвало да се репликират, с цел да се качим на идващото равнище в стопанската система ", уточни той.

" Ако няма връзка сред бизнеса и университетите, няма опция да имаме нововъведения и изобретенията остават едни хубави научни писания,които могат с години да стоят на нечия полица. Тук магията е по какъв начин да създадем тази връзка ", сподели още Петков и добави, че се надява " държавното управление да бъде тази платформа, която да среща двата интереса и да прогресира България напред ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР