Български стоки на стойност 67.9 млрд. лв. са намерили реализация

...
Български стоки на стойност 67.9 млрд. лв. са намерили реализация
Коментари Харесай

Износът приключва годината с ръст от 24%

Български артикули на стойност 67.9 милиарда лева са намерили реализация на непознати пазари през предходната година, демонстрират предварителни данни на националната статистика. Така българският износ през 2021 година е повишен с 24% на годишна база и е 16% нагоре по отношение на предкризисната 2019 година Само през декември изнесената продукция възлиза на 5.9 милиарда лева или 32.5% повече в съпоставяне със същия месец на миналата година.

Оценките на Национален статистически институт обаче се основават на паричната стойност на продадените на открито артикули, а не на тяхното количество. Затова растежът ненапълно се дължи и на по-високите цени на стоките. Подробни данни за размерите на изнесената продукция обаче не са налични заради продължаваща към този момент няколко месеца актуализация на системата на Национален статистически институт за външната търговия.

През миналата година главен пазар за българските експортно насочени компании остава европейският, където се осъществят към две трети от износа на страната.

Търговскоро салдо на страната за предходната година е негативно като вносът на артикули е за 76.7 милиарда лева и пораства с 27.5%.
Реклама Повече горива и първични материали отвън Европейски Съюз
Данните демонстрират растеж от близо 20% на изнесените към страни отвън Европейски Съюз артикули предходната година, като за дванайсетте месеца размерът им доближава 22.6 милиарда лева Резултатът е със 7.5% по-добър и по отношение на равнището от 2019 година Само през декември изнесените артикули са за малко над 2 милиарда лева, което е с 15% нагоре по отношение на декември 2020 година

Горивата и суровините завършват годината с максимален растеж - надлежно 38% и 36% нагоре по отношение на 2020 година, а след тях се подреждат храните с нарастване малко над една трета. Това обаче са и категориите с максимален растеж на цените на международните пазари. Спад на износа регистрират само напитките и тютюневите произведения - 8.4% надолу.

Турция, Китай и Съединени американски щати са трите най-големи външни за Европейски Съюз търговски сътрудници на България, като те са били дестинация за 35% от изнесените към трети страни артикули през 2021 година Най-значителен пък е растежът на експорта към Виетнам и Южна Корея с над двойно нарастване на годишна база.
Реклама Ноември с максимален експорт към Европейски Съюз за месец
Данните за експорта към страни от Европейския съюз, които всекидневно излизат с месец по-късно, предстоящо също демонстрират растеж. От началото на предходната година до ноември в това число експортно насочените български компании са осъществили на европейския пазар продукция за 41.4 милиарда лева или с една четвърт повече по отношение на същия интервал на предходната година. В съпоставяне с първите единадесет месеца на 2019 година индикаторът е повишен с 18%.

Стойността на изнесените към Европейски Съюз артикули от категорията скотски и растителни мазнини регистрира най-голямо нарастване на годишна база - над 113%, следвани от горивата със 77%.

От продадените в Европейски Съюз български артикули близо половината са били с дестинация Германия, Румъния или Италия, които са трите най-големи европейски търговски сътрудници на България. Над двоен е растежът на експорта към Люксембург и Хърватска.

През ноември българският износ към Европейски Съюз отбелязва най-хубавия месечен резултат за предходната година с изнесена продукция за 4.4 милиарда лева Ръстът от 33% по отношение на предходния ноември също е измежду най-високите за 2021 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Компании 1 Компании 2 Енергетика 3 Данъци и обезпечаване 1 Енергетика 2 Компании 3 Енергетика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР