Български селскостопански производители и животновъди излязоха на национален протест вчера

...
Български селскостопански производители и животновъди излязоха на национален протест вчера
Коментари Харесай

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Български селскостопански производители и животновъди излязоха на народен митинг през вчерашния ден с искане страната да отбрани локалното произвеждане. Според разнообразни източници над 80 са били местата с демонстрации и блокади. Недоволните палиха плява през земеделското министерство в столицата, блокираха значими пътни артерии в градовете и по автомагистралите, както и затвориха няколко контролно-пропускателни гранични пунктове. 
Ситуацията се нагнети, след среща на част от недоволните зърнопроизводители с премиера и министъра на земеделието. На тази среща ръководещите дадоха обещание обезщетения за загубите им поради вноса от Украйна, само че единствено в случай че ги потвърдят с финансовите си доклади в Национална агенция за приходите. Стана ясно, че са заделени 150 милиона лв. за помощи.
„ Няма да се съгласим с препоръчаната от Министерски съвет методика за подкрепяне. Тя не е допустима за нито един производител в България “, съобщи пред БНР Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Фермерите желаеха оставката на земеделския министър и дадоха краен период държавното управление да отговори с ограничения по решение на проблемите им до неделя. В противоположен случай те дадоха обещание след седмица да блокират страната.
От Българската земеделска камара желаеха да се създадат нови калкулации и разбори от Министерството на земеделието и храните за обезщетенията на българските земеделци поради загубите, свързани с безмитния украински импорт, високата себестойност на продукцията, климатичните и стопански условия, както и условията на европейската зелена договорка.
Преди ден пред bTV Борис Къцов, зърнопроизводител, съобщи: „ Бях фермер. Имах отглеждане на животни. Фалирах още предходната година “. Според него ръководещите търсят способи да настроят обществото, че фермерите имат печеливш бизнес и единствено стачкуват за още и още пари. Той упрекна държавното управление в лъжливи изказвания, че селскостопанският бранш у нас е на облага, съгласно Къцов - това са думи на премиера. „ Не може цяла Европа да е на загуба, а ние да приказваме за облага. Заляха ни с всякаква евтина продукция от Украйна. Моята персонална загуба съм си я пресметнал – 80 лв. на декар тази година. Аз съм тотално банкрутирал. Аз съм от дребните земеделци – имам 1000 декара. През 2022 година цените на препаратите и торовете скочиха с 300%. Нашата продукция получи срив на цената. Загубите започнаха, когато господата взеха решение да спрат износа на зърно “, изяснява Къцов пред bTV.
„ Акцентът върху „ милиардите, които ни се дават “ е нелепост. Субсидиите си ги взимаме година обратно. Даже година и три месеца. Първо създаваме, а след това ни дават “, счита Венцислав Митков, ръководител на съдружие „ Обединени аграрни производители “. Той разясни, че хората от сектора не са по митингите единствено за пари. Според него той и сътрудниците му са сложени на колене от многото нововъведения, както и от многото неизпълнени обещания. Той съобщи, че в случай че би трябвало, митингът ще продължи и три месеца.

Сайтът Investor.bg пък цитира ръководителя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, който декларирал пред On Air: „ Това, което се предлага от държавното управление за сензитивните браншове – 150 млн. лева, е с към 30 млн. по-ниско подкрепяне спрямо предходната година. Второто неодобрение е за доказването на загуби. Има доста специфики, изключително от дребните стопанства, които доста мъчно оформят своя финансов резултат в данъчните си заявления ".
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР