Български почетен консул е станал жертва на рекет от страна

...
Български почетен консул е станал жертва на рекет от страна
Коментари Харесай

Африканци рекетират БГ консул

Български почетен консул е станал жертва на рекет от страна на африкански служители.

Тъй като отказала да им заплати „ такса успокоение “, Теодора Игнатова била освободена от поста си в град Лубумбаши – столицата на провинция Катанга в Демократична република Конго – регион, прочут с богатите си находища на медна руда.

Изненадващо в разгара на лятото управляващите в Лубумбаши изпратили нота до Външно министерство у нас, с която Игнатова била оповестена за „ личност нон грата “. Само за информация ще посочим, че тя представляваше страната ни в ДРК в продължение на осем години. България няма непрекъснато посолство там.

Според първичната мълва тамошните управляващи изразили неодобрение от обстоятелството, че Игнатова има компания, занимаваща се с астрология, ясновидство, биоенерготерапия, и астропсихоанализа. В Конго вярата в магьосничество и страхът от него към момента са доста мощни. Само през предходната година най-малко петима конгоанци, са били линчувани и убити поради обвинявания, че са магьосници. Един човек даже е бил изгорял жив.

Истината обаче се оказала напълно друга – локалните служители били привлечени от аромата на парите. Така била задействана порочната процедура, която съществува в някои страни – да се желаят дарения от почетните консули, с цел да им бъде възобновена екзекватурата (разрешението от приемащата държава), излиза наяве от обяснение, направено от френски дипломати. 

Те разкриват, че настояванията за дарения доближават десетки хиляди долари и в случай че консулите откажат, стартират да валят ноти като из ведро. Единствените дипломати, които били пожалени от подобен тип рекет, са тези на свръх страните като Съединени американски щати  и Русия, както и от старите колониални сили – Франция, Белгия и Обединеното кралство.

Така на 21 септември служебното държавно управление освободило Игнатова, акцентирайки персонални аргументи, а кабинетът й благодари за работата, само че с половин уста. 
След отстраняването й, българите, пребиваващи краткосрочно или дълготрайно в Конго, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството ни в Абуджа, Нигерия, което обаче работи единствено три часа – от 9 до 12 ч. локално време. При това е належащо авансово записване.

Българският офис на организация „ Блумбърг “ регистрира, че сред Конго и България имало известно оживление на комерсиалните връзки, до момента в който Игнатова била почетен консул. Процесът обаче бил относително слаб, поради, че страната е залята от китайски и индийски артикули. Освен това конгоанците са с едни от най-мизерните приходи в международен мащаб, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е най-ниският.
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР