Български наносателит полетя към околоземна орбита на борда с първия

...
Български наносателит полетя към околоземна орбита на борда с първия
Коментари Харесай

Български сателит полетя в Космоса на полет на SpaceX

Български наносателит полетя към околоземна орбита на борда с първия орбитален полет за 2023 година на компанията SpaceX на Илън Мъск. Ракетата Falcon 9 беше изстреляна в границите на споделената от огромен брой клиенти задача Transporter-6. Мисията на SpaceX e извеждането в орбита на 114 спътника от 24 страни. Според Space Flight News на борда на ракетата на Илън Мъск се намира и български спътник.
Прочетете още
В известията за споделения полет няма информация за самия спътник и чия благосъстоятелност е българският сателит, само че в това време българската компания EnduroSat разгласи сполучливото извеждане в орбита на наносателита Platform-2.

За 2023 година е планувано извеждането в Космоса на българския телекомуникационен спътник БалканСат, който би трябвало да доставя услуги на обществения и на частния бранш посредством системата BalkanSat 30B. Мрежата ще обезпечава връзки на територията на България както за обществения, по този начин и за частния бранш. Услугите на компанията ще могат да се употребяват от редица институции – държавна и общинска администрация, силовите министерства, пожарна сигурност, гражданска отбрана, болнични заведения и други.

След рекордна година на изстрелвания през 2022 година, SpaceX стартира новата година на 3 януари с изстрелване на Falcon 9 на повече от 110 дребни спътника, предава OffNews. 

Falcon 9 излетя в задачата Transporter-6, предопределена за споделено пътешестване с дребен сателит, в 9:56 сутринта (16:56 българско време) на изток от галактическия стартов комплекс 40 на Кейп Канаверал. Първата степен на ракетата, извършвайки своя 15-ти полет, се приземи назад в зоната за кацане 1 осем и половина минути след политане.

Горният стадий на ракетата стартира да пуска своите 114 потребни товара в слънчево-синхронна орбита съвсем час след излитането, развой, включващ 82 обособени разполагания, които лишиха повече от половин час, с цел да завършат. SpaceX съумя да удостовери 77 от разполаганията в действително време.

Най-големият индивидуален клиент при изстрелването, във връзка с броя на спътниците, беше Planet, който имаше 36 от своите спътници за изображения SuperDove на борда. Planet към този момент е изстрелял повече от 500 спътника, най-вече кубични спътници като SuperDoves. Първите си два спътника изстреля и Албания, а на борда на Falcon 9 има още изкуствени спътници от Аржентина, Австралия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Израел, Италия, Япония, Люксембург, Холандия, Норвегия, Кувейт, Полша, Сингапур, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Уругвай, Съединени американски щати и Англия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР