Български лекарски съюз представи проучване за нагласите на българите за

...
Български лекарски съюз представи проучване за нагласите на българите за
Коментари Харесай

90% от лекарите и 84% от пациентите искат и хартиена и ел. рецепта

Български лекарски съюз показа изследване за настройките на българите за въвеждане на електронна рецепта. Изследването бе показано по време на конференция на Българския лекарски съюз в пресклуба на Българска телеграфна агенция на тематика:  " Едновременното потребление на хартиена и електронна рецепта - изгоди за лекари и пациенти ".

Проучването е на " Тренд ", направено сред 3-10 юни 2022 година, финансирано от БЛС. Според него - на въпрос " Дали жителите са чували за електронната рецепта? " - отговорът е, че 75% са чули, на втори - " Трябва ли да се премине напълно на ел. рецепта - 20% считат, че " да ", 10% - желаят единствено хартиени предписания, 58% желаят редом въвеждане и 11% не могат да преценяват. Проучването показва, че 84% от посетителите при джипи упорстват да останат двете благоприятни условия за издаване на предписания - хартиена и електронна. На въпрос " Купували ли сте антибиотик без рецепта? " - 44% дават отговор с " да ", 53% - " не ". 55% от интервюираните са чували от непосредствен да се купува подобен.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров алармира добави, че 90% от българските лекари желаят да останат и двата разновидността. БЛС желае смяна обаче за изписването на антибиотици поради отпущането им от аптеки. Маджаров заяви, че БЛС желае смяна в Наредба 4, в която да се обиден и фармацевтите, в този момент имало рестрикции единствено по отношение на лекарите.

Също - на въпрос " Заменят ли се медикаменти в аптеката ", българите са дали отговор - 41% " да ", 95% споделят, че е било обяснено от фармацевта. При извършване на покупки в аптека жителите дават отговор, че в 35% от случаите фармацевтът не ги съветва, в 50% - ги съветва. На въпроса " Има ли денонощна аптека? - 46% споделят, че няма и в добавка: " При липса би трябвало ли лекарят да има медикаменти? ", 61% считат, че би трябвало. От БЛС прецизират обаче, че на този отговор фармацевтите реагират извънредно остро.

Д-р Христо Шивачев от БЛС уточни, че въпреки всичко една част от болничната помощ прави съвещания на бланки. Д-р Николай Брънзалов, зам.- ръководител на БЛС добави, че лекарят не може постоянно на 100% да издаде електронна рецепта и би трябвало да има независимост да прегледа пациента и да реши положението му. По думите му " внезапното нахлуване на електронната рецепта ще ограничи и правото на лекарите да практикуват специалността си ". Ние сме изрично за въвеждане на ел. рецепта на 100% за зелена и жълта рецепта ", сподели в отговор на въпрос Брънзалов.

В умозаключение Иван Маджаров даде за образец по какъв начин работи ел. рецептата в другите страни - двата разновидността съществуват във всички европейски страни, като се изключи Естония, а в страни като Дания, Швеция, Финландия има 90% приложимост на ел. предписания. Маджаров сподели, че дигитализацията не отстранява нуждата от визитата на лекарски кабинет. БЛС слага през днешния ден и втори въпрос - за попълването на пациентското досие. От там считат, че фармацевтът е в обвързване, при извършване на рецептите. БЛС предлага при постъпване на хартиена рецепта магистър-фармацевтът да попълня данните, да резервира и хартията в аптеката. " Лекарите не престават макар дигитализацията да съхраняват хартии в кабинетите си, макар че стачкуват - никой не го анулира ", алармира той. Маджаров пита още за какво лекарите би трябвало да обезпечават неотложна помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР