Български граждани са били евакуирани от Судан, където повече от

...
Български граждани са били евакуирани от Судан, където повече от
Коментари Харесай

Сраженията в Судан: Български граждани са били евакуирани от африканската държава

Български жители са били евакуирани от Судан, където повече от седмица се водят яростни сражения. По данни на саудитските управляващи нашите сънародници са пристигнали в град Джеда в Саудитска Арабия. От българското външно министерство към този момент не разполагат с повече информация.

Спецчасти на няколко страни пътуват към Североизточна Африка, с цел да изведат жителите си. Съединените щати и Англия съумяха да изтеглят дипломатите си. Има известия, че френският ескорт е бил обстрелван.



Отчаяна конкуренция с времето за изтегляне на чужденците от Судан. Операции се организират по суша, въздух и вода. Тези фрагменти са снимани на пристанището в Джеда в Саудитска Арабия. Твърди се, че измежду евакуираните чужденци има и българи.

Уалид ал Хураджи, зам. външен министър на Саудитска Арабия: " Това беше прекарване и спомен, който се надяваме в никакъв случай да не се повтори ".



С хеликоптери американските спецчасти изтеглиха чиновниците на американското посолство и техните фамилии. В интервенцията са взели участие към 100 военни. За по-малко от час те съумели да изтеглят към 100 души. Американският президент разгласи, че интервенцията е минала безпрепятствено. Засега Вашингтон не възнамерява всеобща евакуация на американските жители.

От френското външно министерство оповестиха, че през днешния ден е почнала " интервенция за бърза евакуация " и че европейските жители и тези от " съюзнически партньорски страни " също ще бъдат подкрепени.

Испания удостовери, че е изпратила шест военни самолета, с които да бъдат евакуирани испанците от Судан. В страната интервенции за извеждане на чужденци организират също Белгия, Нидерландия, Швеция и Турция.



За тези, които остават в Судан, следва живот измежду престрелки.

Момен Алмаки, публицист: " Ситуацията в Хартум е доста тежка. Ето, този патрон падна покрай къщата ми. Нямаме вода, храна, ток ".

С всеки минал час напускането на Судан става все по-трудно.

- Сутринта дойдох от Абри за 12 $. Сега желая да се върна, само че билетът към този момент коства 42 $. А в случай че го купя от рейса ще надвиши 50 $. Непосилно скъпо е, в случай, че бутилка вода коства 8 цента.



фотоси: БГНЕС

Сраженията избухнаха в столицата Хартум в средата на месеца, поради различия сред двама генерали, досегашни съдружници. Битките се водят сред суданската войска и паравоенна формация. Засега нито една от страните не е склонна на договаряния.

- Блокиран съм в Хартум. Нямам пари да напусна. Не имам вяра, че ще оцелея.

По данни на Световната здравна организация, за 9 дни сраженията са лишили живота на повече от 420 души. Ранените са към 3 7000. Опасенията са, че броят на жертвите е доста е по-голям.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР