Български фирми, работещи в областта на битовата химия с почистващи

...
Български фирми, работещи в областта на битовата химия с почистващи
Коментари Харесай

Кога на етикета на един препарат може да пише дезинфектант?

 Български компании, работещи в региона на битовата химия с почистващи и перилни препарати и имащи задоволително наличия от алкохол, преориентираха производството си. Продуктите им бързо се постановиха във времето на рецесията. Държавата обаче откри метод, в случай че не напълно да ги блокира, да им сложи непостижими условия, опирайки се на Европейския правилник за биоцидите. Фирмите бяха принудени да отстранен от етикетите си текста с алкохолно наличие и децинфекциращ артикул.

Те останаха на пазара под формата на " препарати за надълбоко разчистване “. Оказа се обаче, че се премълчава различен правилник, който им дава тази опция, с доста по-облекчени условия и също толкоз акуратен надзор от страна на Министерството на здравеопазването (МЗ). 

Светла Николова е лекар на химическите науки и част от неправителствената коалиция " За да остане природа в България “. Тя ни алармира за това, че компаниите, които преориентираха пазарната си политика към производството на дезинфектанти, са вкарани в клопката на една странна държавна политика с непостижими условия.

Според нея няма никакъв проблем дребните компании, които реагираха на острия недостиг на дезинфектанти и пренастроиха производството си, с цел да обезпечат на пазара по този начин нужните артикули, изцяло законно да продължат да ги създават, без да извървяват тежката процедура на лицензиране и узаконяване по европейския правилник за биоциди (дезинфектанти - бел.ред.), която лишава към три месеца и финансови разноски сред 6 и 10 хиляди лв.. Законовото съображение, което им дава тази опция, също е европейски правилник - този за произвеждане на почистващи и перилни препарати:

" Според условието на Министерство на здравеопазването и на Европейския правилник, с цел да могат да бъдат продавани на пазара дезинфектанти, те би трябвало да бъдат регистрирани в Министерството на здравеопазването. Тъй като таксите са доста високи, малко компании са се записали за продажба на артикули, които са за всеобща приложимост за крайните консуматори. В момента нуждата от тези артикули стана доста огромна, само че дребните компании не могат да си разрешат от 5000 до 1000 лв. такса. Има опция обаче те да стартират произвеждане на почистващи и перилни препарати, само че след оценка на специалист - сертифициран оценител, който ревизира дали изписаното на етикета дава отговор на условието на Министерство на здравеопазването и на европейските регламенти. Това е възможно и напълно законно ". 

Този европейски правилник, който облекчава доста процедурите за произвеждане и продажба на дезинфектанти, на процедура у нас е неупотребим, поради политиката и новите условия на здравното министерство, твърди докторът на химическите науки Светла Николова:

" СЗО категорично излезе със мнение, че за вирусите - и съответно за ковид Covid-19 - най-ефикасното средство са артикули, в чиято формула са съдържа етанол - алкохол, и то сред 70 и 75%. Фирмите включиха това условие на СЗО, само че тези, които до момента са предложили на пазара дезинфектанти, видяха опасност от новопоявилите се, въпреки и регистрирани по регламента за произвеждане на почистващи и перилни препарати. Тогава Министерство на здравеопазването стартира да се обажда на компаниите, които в този момент се появиха на пазара, да не пишат, че в препарата се съдържа алкохол. Фирмите обаче споделят, че се съдържа алкохол, само че им споделят да не пишат, без да изясняват за какво ". 

Николова изясни, че в аптеките има доста гелове, които са против бактерии, само че не са против този вирус, тъй като не съдържат алкохол.

" Министерство на здравеопазването изисква компаниите, които са по регламента за почистващи препарати, да изписват на етикетите имената на съставките с техните химически кодове. Това на един консуматор няма нищо да му приказва. Т.е. от Министерство на здравеопазването се пробват да затруднят компаниите, които желаят да оказват помощ на потребителите да намерят точните артикули, с цел да ги защитят ".

Тази странна българска действителност в изискванията на пандемия и потвърдена успеваемост на дезинфектантите със спиртно наличие, удостоверява и една от фирмите-производители. Тя обаче е събрала храброст да тръгне по пътя на тежките и дълги във времето процедури. И в това време е сменила, само че единствено в етикетите си думата " дезинфектант “, признава Лилия Гюрова:

" Изобщо думичката стерилизация не може да се написа, според това условие по регламента на Европейски Съюз ".

Три месеца е законовият период за издаване на позволение за произвеждане на дезинфектанти.След питане от " Хоризонт " могат ли да се съкратят тези периоди, от Министерство на здравеопазването оповестиха, че поради създалата се обстановка с разпространяването на Covid-19 и нуждата от обезпечаване на задоволителни количества дезинфектанти за всеобща и професионална приложимост, разрешенията се издават с четири пъти по-кратки периоди. Посоченото е видно и от Регистърd на позволените биоциди, оповестен на интернет страницата на Министерство на здравеопазването. В интервалът от 13.03.2020 до в този момент са издадени 79 позволения, показват от Министерство на здравеопазването.

Следва да се има поради, че позволения за дезинфектанти се издават след осъществена оценка, въз основа на импортираните от заявителите документи, за човешкото здраве, околната среда и успеваемостта им. За дезинфектантите, за които импортираните документи дават отговор на нормативните условия и надлежно имат успеваемост се издават позволения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР