Българската църква в Букурещ ще носи името Св. Йоан Рилски“.

...
Българската църква в Букурещ ще носи името Св. Йоан Рилски“.
Коментари Харесай

Българската църква в Букурещ ще носи името „Св. Йоан Рилски“

Българската черква в Букурещ ще носи името „ Св. Йоан Рилски “. Това заяви НВПр Русенският митрополит Наум, който е избран от Светия синод да отговоря за връзките с Румънската православна черква и е ръководител на неправителствената организация, основана за построяването на храма, написа tvn.bg.

По думите му, обсъждани са били разновидности и за именуване на храма на българската светица Св. Петка и на покровителя на Букурещ, Св. Димитър Басарбовски, само че е победило мнението, че в румънската столица има няколко храма, носещи техните имена и в тази връзка е по-добре църквата да бъде наречена на името на „ най-българския светец “, с цел да могат и румънците да научат повече за него.

Предстои да бъде добит теренът, върху който ще се построи църквата, сподели още митрополит Наум. Той е с повърхност към 2500 кв. м и ще бъде възложен безплатно за потребностите на българската общественост – за построяването на храма и културен дом към него.

По мотив на финансирането Русенският митрополит Наум изясни, че следва да бъде направен механически план. Той сподели още, че при последната си среща с премиера на България е получил уверението му, че молбата за разпределяне на средства ще бъде прегледана.

“Имаме вяра, че страната ще подкрепи градежа на храма. Доколкото имам диалози и сведения от живеещите в Румъния българи, те също имат подготвеност, дружно с български компании, които работят в Букурещ, в един миг да подкрепят построяването на църквата ”, сподели Русенският митрополит. Той добави, че в случай че всичко върви по проект, първата копка на градежа на храма може да бъде направена през май идната година.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР