Българската църква "Св. Георги" в Одрин от днес има блестящ

...
Българската църква "Св. Георги" в Одрин от днес има блестящ
Коментари Харесай

Българската църква Св. Георги в Одрин от днес има блестящ титанов купол

Българската черква "Св. Георги " в Одрин от през днешния ден има ослепителен титанов купол над камбанарията и нов куполен кръст. Титаниевато покритие с цвят на злато е инсталирано на дървения купол от пловдивска компания, профилирана в изработването на особени покривни структури.

Новият кръст е позлатен и е направен от пловдивския ваятел и галерист Жорж Трак в работилницата на изложба „ Тракарт ". На освещаването, осъществено от старозагорския митрополит Киприян, участваха посланикът на Р.България в Турция Надежда Нейнски, генералният консул на Р. България в Одрин Васил Вълчев, ръководителят на парламентарната комисия по вероизповеданията Красимир Вълчев, почетният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, локалната българска общественост в Одрин и Истанбул, доста посетители от България.

Храмът бе оснонво ремонтиран и реставриран през 2004 година и притегля туристи и поклонници от цяла България. Тази година през март рапочна непълен ремонт на купола и камбанарията, който приключва през днешния ден с освещаването на новите купол и кръст. Така, след превъзходната желязна черква "Св. Стефан " край Босфора, одринската "Св. Георги " ще е втория български храм в Турция, който ще грее в позлата. През 2020 година "Св. Георги " ще означи 140 години от слагането на първия камък на олтара.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР