Българската телекомуникационна компания ЕАД (VIVACOM“) днес успешно погаси облигационния си

...
Българската телекомуникационна компания ЕАД (VIVACOM“) днес успешно погаси облигационния си
Коментари Харесай

VIVACOM погаси предсрочно облигационния си заем

Българската телекомуникационна компания ЕАД („ VIVACOM “) през днешния ден сполучливо погаси облигационния си заем в размер на 400 млн. eвро преди датата му на падеж. Компанията изтегли облигациите си от формалния лист на търгувани скъпи бумаги на Ирландската фондова борса, където те бяха регистрирани за търговия преди близо пет години.

Рефинансирането на дълга се реализира след сполучливо договаряне на банков заем в размер на 345 млн. евро със профсъюз от повече от дузина финансови институции. Той включва няколко транша с оптимален период от 5.25 години и лихвени равнища, основани на EURIBOR плюс надбавка сред 1.25% и 3.75%. Условията на заема са доста по-изгодни за телекома спрямо изискванията на облигационната емисия, което ще разреши на компанията да се концентрира върху по-нататъшни вложения в инфраструктура и възстановяване на качеството на услугите си.

През миналата година VIVACOM усъвършенства финансовите си индикатори и съумя да понижи съотношението на чист дълг към облагата преди лихви и налози (т.нар. leverage) под 2.0, като ликвидността на компанията остава постоянна и след погасяването на облигационния й заем.

Наскоро интернационалната рейтингова организация Moody’s Investors Service („ Moody’s ”) увеличи дълготрайния рейтинг на VIVACOM от „ B1 “ на „ Ba3 ”. Високата оценка е резултат от цялостното показване на компанията като водещ телекомуникационен оператор със мощни пазарни позиции във закрепените услуги и устойчивото повишаване на пазарния дял и приходите в мобилния сегмент, както и упованията за бъдещото й развиване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР