Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно анкетно проучване сред своите

...
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно анкетно проучване сред своите
Коментари Харесай

Над 50% от предприемачите у нас предпочитат да правят бизнес с Германия

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) организира експресно анкетно изследване измежду своите членове по отношение на ползите на българските компании към бизнес партньорства в чужбина , осведомят от пресцентъра на институцията. В него, Германия е класирана преди всичко измежду страните, желани за търговски продан и партньорство. Тя е посочена от 52% от респондентите Германия е най-големият и главен търговски сътрудник на България (нарастването на износът за интервала януари - ноември 2021г. по отношение на същия интервал на миналата година е с 15,4%, достигайки съвсем 9,4 милиарда лева, което е 15% от общия износ).

На второ място в класацията се подрежда Турция. Тя е посочена от 32% от интервюираните. За второто място способстват достъпността на стоките и услугите, поради ниския валутно-обменен курс . Полша и Румъния си поделят 3-тото място. След тях се подреждат Франция (29%) и Италия и Обединените Арабски Емирства (27%). С всяка една от изброените страни данните демонстрират нарастване на размера на износа, като максимален е растежът при Румъния (35,4%).
 Снимка 567577
Източник:

Изненадващо тази година Китай е класиран по-назад, макар че и там се следи нарастване в стокообмена, като износът нараства с над 20%, а вносът с 35%. Китай и Русия заемат едни от последните места в класацията .

Компаниите показват, като съществена причина за бизнес съдействие точно износът на артикули (посочен от 73% от респондентите), следвана от търсенето на сътрудник за взаимна инвестиция в България (29%) и вноса на артикули (29%).

Най-голям е интереса на бизнесмените в сферите машини и съоръжение - 37%, храни и питиета -27%, текстил и облекло - 25%, електрониката - 23% и артикули на енергетиката и химическата индустрия - 21%.

Българският бизнес също по този начин има интерес и към партньорство с компании в региона на строителство, услугите, превоз и логистика, търговия на дребно и металургия.

Водещо място в изследването заема присъединяване и визитата на търговски изложби - 77%, следвано от В2В срещи по време на конгреси -56%, публични бизнес делегации и самостоятелни пътувания - с по 46%.

Най-слаб интерес, единствено 26%, компаниите демонстрират към онлайн и видео срещите , които бяха основополагащи за бизнес връзката по време на пандемията.
 Снимка 567578
Източник:

Запитани, биха ли подхванали бизнес пътешестване при отпадане на ограничаващите ограничения и усмиряване на интернационалната политическа обстановка, 57 % от респондентите показват позитивни настройки, отговаряйки с " Да, ще пътувам повече ", 33% чакат да се възвърнат равнищата от преди пандемията, а 21% - считат, че ограничаващите ограничения и влошената интернационална политическа конюнктура ще докара до редуциране на продължителността на бизнес пътуванията. Едва 7% са на мнение, че онлайн срещите могат сполучливо да заменят бизнес пътуванията.

Повече от половината от компаниите познават изискванията за правене на бизнес в страните, с които желаят да си партнират, а 8% не са осведомени. 38% от фирмите биха взели участие в образования за спецификата на търговията в посочените страни.Сред тематиките, които провокират интереса на бизнеса са: споразуменията за свободна търговия на Европейски Съюз, търговията с трети страни, самодейността за съдействие ЦИЕ и Китай (16+1) и Евразийският стопански съюз.

Военният спор сред Русия и Украйна е оказал въздействие върху активността на редица компании. 63% от интервюираните компании удостоверяват, че военните дейности са се отразили на бизнеса им .
 Бизнесът желал форсмажор, изясни документално Нинова
Бизнесът желал форсмажор, изясни документално Нинова

Искането е изпратено от БТПП
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР