Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя усилията за запазване на човешкото

...
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя усилията за запазване на човешкото
Коментари Харесай

БТПП иска COVID мерките да бъдат налагани равноправно

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) поддържа напъните за опазване на човешкото здраве и живот от COVID-19 и осъзнава сложната задача, пред която е изправено Министерството на здравеопазването. Счита обаче, че е належащо да се вкара по-рационален метод и ограниченията да бъдат налагани равноправно, без да има привилегироване на едни браншове пред други, оповестиха от Палата в последния брой на изданието си " Инфобизнес ", оповестено на интернет страницата на БТПП.

Наложеното предписание за ограничение на потребителите посредством въвеждането на " зелен документ " в огромните магазини не води до ограничение на заболеваемостта, а до ощетяване както на производителите и търговците, по този начин и на самите консуматори, считат от БТПП.

За да се подсигурява опазването на здравето на хората, е належащо фактически съблюдаване и надзор на наложените ограничения в комерсиалните обекти, като носенето на маски и дистанцията. Въведените ограничаващи ограничения на база критерия " повърхност на обекта " като граница, до достигането на която не важат поставените ограничавания за допускане на клиенти, които не разполагат със " зелен документ ", не водят до понижаване на заболеваемостта, а по-скоро до ощетяване на избран брой стопански обекти.

По тази причина БТПП смята условието за представянето на " зелен документ " за обекти с повърхност под 300 кв. м., в които в множеството случаи отсъства опция за използване на противоепидемични ограничения (осигуряване на отдалеченост, следен режим на достъп и придвижване и т.н.)  за нерационално, при изискване че по-големите обекти, разполагащи с повърхност от няколко хиляди квадратни метра, разполагат с изискванията да провеждат пространството и процеса на безвредно извършване на покупки за посетителите.

БТПП смята, че неравното отнасяне на търговците в България и ограничението на икономическите субекти в страната на процедура ще докара до още по-сериозно задълбочаване на икономическата рецесия и ще усили сивата стопанска система. Наложеният дискриминационен метод, като се изключи че ощетява търговците на артикули за дома, бита и офиса, мебели, електроника, строителни материали и други, води до ограничение на пазара и за потребителите, без в същото време ограниченията да подсигуряват опазването на тяхното здраве. Настоящите заповеди не дават и ясно разграничаване сред хранителни магазини и обекти, които оферират най-вече хранителни артикули. Несъмнено е, че питателните артикули са артикули от първа нужда, което изяснява улеснените благоприятни условия за извършване на покупки на такива артикули.

В същото време, на българския пазар оперират няколко вериги, в които с изключение на хранителни артикули, се продават и нехранителни (мебели, строителни материали, артикули за дома и офиса, техника), само че за тези вериги условията за " зелен документ " не важат. Липсата на явен аршин за типа на обекта в Заповедта насърчава към този момент ясно открояващата се наклонност за увеличение на нехранителния подбор в посочените магазини, като на процедура разрешава той да доближи до 40-50 на 100. По този метод, със Заповедта се основава конкурентно преимущество за участници, настоящи на един и същи пазар, а точно - липса на регулаторно ограничаване. Това е директно нарушаване на някои от главните пазарни правила като защита на конкуренцията и свободната стопанска самодейност, заложени в Конституцията и Договора за присъединение на България към Европейски Съюз, показват от БТПП.

БТПП смята, че дискриминация е налице и за профилираните дребни хранителни магазини, чиито клиенти се пренасочват към смесени магазини, продаващи по едно и също време хранителни и нехранителни артикули, защото за тях не се изисква " зелен документ ". Съгласно предоставената информация и данни от наши компании и наши членове може да се направи неоспорим извод, че броят на клиентите, пазарували във физическите магазини на търговците на нехранителни артикули, фрапантно е намалял след въвеждането на условието за " зелен документ ", акцентират от Палатата. Този спад тук-там надвишава 50 на 100. Значителен е спадът и в осъществените доходи от продажби на артикули, като същият в някои обекти надвишава 30 на 100.

Тези свои визии за нужда от смяна БТПП изпрати на вниманието на министъра на опазването на здравето, тъй че уредбата на " зеления документ " да реализира своите здравни цели, без да води до антиконкурентно и във щета на потребителите деформиране на пазара.

БТПП предлага плануваните ограничения да бъдат поправени при вземане предвид на следното:

1)    Да са съобразени с правилото за еднообразно отнасяне на търговците, продаващи артикули от един и същи сегмент, а точно сходни артикули при сходни условия.

2)    Критерият " повърхност на обекта " да отпадне, при изискване че бъде направена организация в обекта, която да дава отговор на здравните изисквания;

3)    Мерките да бъдат съобразени с действителни експертни разбори на последствията от здравно, пазарно и обществено естество, както и на положителни практики от страна на други страни членки на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР