Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отново изказва своето предложение данъчните да

...
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отново изказва своето предложение данъчните да
Коментари Харесай

БТПП отново предлага данъчните да възстановят премиите от фиктивни начети в двоен размер


Българската търговско-промишлена палата (БТПП) още веднъж изрича своето предложение данъчните да възстановят наградите от фиктивни начети в двоен размер. Това е записано в мнение на БТПП по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност, оповестено в последния брой на изданието на палатата " Инфобизнес ".

БТПП обръща внимание, че данъчните институции постоянно, съгласно организацията, се занимават с компании от " светлия " бранш, вместо да концентрират главно своите инспекции върху тези от " сивата " стопанска система, и от този факт се генерират и най-големите загуби за бюджета и обществото. По тази причина от палатата желаят да се вкара система, при която да не се позволява сътрудниците на Национална агенция за приходите да получават наградите си, когато актовете против компаниите след това бъдат анулирани от съда, заради процесуални нарушавания или незначителност. 

В мнението си по законопроекта, с който се оферират промени, свързани с повишение на минималния облагаем оборот за наложителната регистрация по ЗДДС, регистрация по самодейност на органа по приходите и изискванията за отсрочено начисляване на налога при импорт, БТПП показва, че Палатата постоянно е отстоявала кардиналната позиция, че праговете за Данък добавена стойност би трябвало да бъдат съобразени с икономическата реалност в България и с опциите на бюджета.

Увеличаването на прага за регистрация по Данък добавена стойност на компаниите двойно или даже тройно в границите на двегодишен интервал би трябвало да бъде обезпечено с две съществени неща: да бъдат обезпечени доходи в бюджета, които да покрият по-малките суми, импортирани от Данък добавена стойност и данъчната администрация в границите на потенциала й да се оправи с контрола върху по-голям брой регистрирани компании и нарушавания в сивия бранш, показва в мнението си работодателската организация.

За БТПП е значимо при всеки опит да се вършат промени в режима на Данък добавена стойност, да се създадат прецизни разбори от какви приходоизточници ще се компенсира отрицателното отражение върху бюджетните доходи на увеличението на прага за регистрация на Данък добавена стойност.

При вземане предвид с посочените в мнението бележки, БТПП ще поддържа Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за налога върху добавената стойност.

Сред предложенията в пакета от антикризисни ограничения на ръководещите е увеличение на прага за наложителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лева на 100 000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР