Българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан в редица

...
Българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан в редица
Коментари Харесай

България с интерес да инвестира в редица сфери в...

Българската страна има интерес да влага в Туркменистан в редица сфери. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов , който участва на откриването на Международната каспийската галерия за новаторски технологии в Туркменбаши. „ Навлизат български компании, има към този момент подписани контракти, мисля, че ще има и други, тъй като фактически има гаранции за техния бизнес “, посочи министър председателят Борисов. Българският министър-председател подчертава върху сферата на строителството, където компании договарят за сключването на покупко-продажби за безизкопни технологии. „ Голям интерес има в машиностроенето към нас “, добави още Борисов.

Министър-председателят уточни, че Туркменистан разполага с огромни газови залежи. „ Най-вече им е забавно дали можем да захраним газовия хъб „ Балкан “, това може да стане единствено взаимно с съветската страна “, съобщи министър председателят Борисов. „ Целта е нашият газов хъб „ Балкан “, да намерим, и на следващия ден на срещата с Медведев това ще приказваме, дали, защото всички тръби от Туркменистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се създадат суапови покупко-продажби “, сподели още българският министър председател. Хъб „ Балкан “ разяснява министър-председателят Бойко Борисов и при срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Той регистрира, че връзките сред България и Туркменистан са значими и перспективни. “ Убеден съм, че двустранният разговор на най-високо равнище ще отвори нови благоприятни условия за съдействие от съвместен интерес “, сподели още Борисов. Премиерът Борисов посочи капацитета на съдействието сред България и Туркменистан по отношение на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския район към Европа. Българският министър-председател подчертава върху устрема на страната ни да резервира ролята си на стратегически газоразпределителен център и уточни сериозната работа на държавното управление по построяването на нужната инфраструктура. Според премиера Борисов, газът от Туркменистан е евентуален източник за зареждане на газоразпределителния център „ Балкан ” на територията на България.

Министър-председателят Борисов изрази подготвеност страната ни да развива разговор с Туркменистан и по отношение на опциите за взаимоотношение по транспортната съгласуваност в направлението „ Запад – Изток “ и „ Запад – Юг “ през Югоизточна Европа и Черно море. Като друга перспективна сфера за съдействие сред България и Туркменистан министър председателят Борисов уточни инфраструктурата. По думите му би било потребно и за двете страни, в случай че обменят повече информация за капиталовия климат и желанията в тази област.

В рамките на диалога министър-председателят Бойко Борисов благодари на президента на Туркменистан за отправената покана за присъединяване в Първия каспийски стопански конгрес. Българският министър председател поздрави Бердимухамедов за самодейността за осъществяване и за сполучливата организация на това значимо и първо по рода си събитие. Министър-председателят Борисов насочи покана към президента на Туркменистан да посети България. Премиерът Борисов посочи желанието на нашата страна да развива всестранно, дълготрайно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

В наличието на министър-председателя Бойко Борисов бяха подписани двустранни документи за съдействие сред България и Туркменистан в сферите на превоза, вложенията, младежта и спорта и външните работи.

Настоящата аудиенция в Туркменистан е втора за премиера Борисов. В рамките на втория му мандат като министър-председател, през 2015 година той направи публично посещаване в Ашхабад, с което беше осъществена значима стъпка за възобновяване на двустранния разговор на най-високо и високо ниво. Тогава беше подписано Съвместно заявление на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, в което бяха набелязани главните области на двустранното съдействие. Като удостоверение на градивния темперамент на връзките сред двете страни, в границите на актуалното посещаване се планува в допълнение да бъде разширена двустранната договорно-правна база и да се реализиран нови съответни договорености.

За България Туркменистан е значим сътрудник в Централна Азия и в региона на Каспийско море. Двете страни поддържат обичайно положителни и другарски връзки. Като цяло, районът на Каспийско море е основен за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. В този смисъл българската страна нееднократно е изразявала интереса си по отношение на транспортната и енергийна съгласуваност в района и преглежда идния стопански конгрес като подобаваща опция за разговор по тематиките от съвместен интерес.

Министър-председателят Бойко Борисов беше поканен персонално от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов да вземе присъединяване в Първия каспийски стопански конгрес. Събитието събира държавните и държавните ръководители на каспийските страни, водачи на заинтригувани страни, близки до Каспийския район, както и представители на интернационалните стопански, финансови, транспортни, екологични и други организации.

В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, ще бъдат министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, министърът на стопанската система Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов уточни, че Българската страна е подготвена да окаже поддръжка на туркменистански компании, които желаят да влагат в България в браншове, в които имаме обичайни преимущества и такива, които обезпечават висока добавена стойност и нараснала конкурентоспособност на стопанската система. Министърът взе присъединяване в откриването на Българо- туркменистански бизнес конгрес.

Източник: Фокус
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР