Българската страна е по-важен икономически партньор на Гърция, отколкото биха

...
Българската страна е по-важен икономически партньор на Гърция, отколкото биха
Коментари Харесай

Гръцки министър с изненадващи думи за значението на България

Българската страна е по-голям стопански сътрудник на Гърция, в сравнение с биха си помислили тези, които не се занимават постоянно с интернационална търговия и стопански връзки, съобщи гръцкият министър на националната стопанска система и финансите Костис Хадзидакис, който посети откриването на българската палата на Солунския интернационален панаир.

Откриването беше импровизирано заради естественото злополучие, сполетяло Гърция през последните дни, където вследствие на опустошителни наводнения починаха минимум 10 души.
-->
" За мен е огромна чест през днешния ден да съм тук дружно с министъра на стопанската система и промишлеността на България Богдан Богданов, с моя сътрудник, министъра на финансите Асен Василев, както и с министъра на туризма на България госпожа (Зарица) Динкова ", сподели Хадзидакис, представен от Българска телеграфна агенция.

Той се спря на човешките жертви и невижданите материални вреди, които е понесла Гърция през последните дни, като изрази съболезнования от името на гръцкото държавно управление и общество към околните на жертвите от наводненията в България.

" В тези сериозни моменти солидарността е нужна и в връзките посред ни ", съобщи гръцкият министър и означи, че " в тези сложни за всички нас моменти Гърция и България не престават да намират способи да си сътрудничат и да укрепят двустранните си връзки ".

" Както към този момент означих, България тази година е почетната страна на 87-ия Солунски интернационален панаир, само че и един доста значим сътрудник за Гърция - по-голям, в сравнение с би могъл да мисли някой, който не се занимава особено с търговията и интернационалните стопански връзки. България е вторият по значимост пазар за гръцкия експорт. Тя е доста значима дестинация и за обилни гръцки директни вложения, а всяка година над 1 милион български туристи посещават Гърция. Има обаче огромно поле за по-нататъшно задълбочаване на съдействието ни. Г-н Василев към този момент се спря на превоза, за нужното развиване на всички вероятни трансгранични връзки, без значение дали става дума за пътните или за железопътните връзки, които, дружно с развитията в границите на Шенгенското пространство, без всякакво подозрение ще сближат още повече двете страни ", сподели министърът на стопанската система и финансите на Гърция.

Министър Богданов сподели на собствен ред, че Гърция и България имат капацитет да се трансфорат в районен енергиен хъб със значително значение освен за района, само че и за цяла Европа. Гордеем се с нашето партньорство на стопански и политически фронт, и това подсигурява стабилността освен в нашите страни, само че и в района на Югоизточна Европа. Ние сме сътрудници, съседи и другари, които си имат доверие, работят дружно и това е солидна основа, на която можем да надграждаме нашите бъдещи взаимоотношения, обърна се Богданов към министър Хадзидакис.

В момента фирмите с гръцко присъединяване в България са повече от 18 000 с съществени браншове банково дело, търговия, недвижими парцели, като кумулативните вложения надминават 3 милиарда евро.

Хадзидакис загатна в изявлението си опциите за съдействие в областта на нововъведенията и новите технологии, както и в региона на енергетиката. Той се спря на въвеждането в употреба на газовия интерконектор IGB, на плануваната реализация на плана за петролопровод Бургас - Александруполис, само че с противоположна посока - от Гърция към България. Гръцкият министър посочи и опциите за предпазване на природен газ - от една страна в българското вместилище в Чирен за сметка на Гърция, а от друга - за обезпечаването на достъп на България до съответни количества полутечен природен газ в гръцкия терминал в Ревитуса.

В умозаключение Хадзидакис се спря на вчерашното повишение на кредитния рейтинг на Гърция до капиталова степен от канадската рейтингова организация DBRS за първи път от 13 години.

" Това самопризнание идва в един извънредно сложен миг за всички гърци. Това обаче не трансформира обстоятелството, че е едно позитивно развиване за нашата стопанска система, един главен инструмент, с цел да може страната да заема на пазарите по-лесно и по-евтино, да се усили ликвидността на стопанската система ни, да притеглим повече вложения и да се отворят повече работни места в Гърция. Инвестиционният кредитен рейтинг е един избор на доверие за гръцката стопанска система и държавното управление се ангажира изгодите от него да се разпределят заслужено в цялото гръцко общество ", съобщи Хадзидакис.

Присъствието на България на този конгрес дава големи благоприятни условия за съдействие сред българския и гръцкия бизнес. Стокообменът доближи рекордни равнища - малко над 5,9 млн. евро през 2022 година Това е растеж от над 30 % спрямо 2021 година, сподели още министър Богдан Богданов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР