Българската стопанска камара настоява преговорите за формулата на минималната работна

...
Българската стопанска камара настоява преговорите за формулата на минималната работна
Коментари Харесай

Подновяват се преговорите за формула за минималната заплата

Българската стопанска камара упорства договарянията за формулата на минималната работна заплата за страната да се организират под изискване, че тя не може да бъде над 42-43% от междинната. Това се показва в позиция на работодателската организация.

Вчера министърът на труда Бисер Петков заяви в изявление, че ведомството е предложило на работодателските съюзи и синдикатите нов план на рамково съглашение за процедура по установяване на размера на минималната работна заплата (МРЗ) и чака позициите им.

От мнението на БСК се схваща, че интервалът за договаряния, препоръчан от министерството, варира сред 40 и 50 на 100. Според камарата обаче това съответствие надвишава доста междинното за 22-те страни членки на Европейски Съюз, прилагащи минимална работна заплата, което е 41 - 42 на 100.

Предложената горна граница от 50% надвишава и граничното съответствие на минималната към медианната работна заплата от 66 на 100, съответстващо на определенията за нископлатен труд и нископлатени служащи, употребявано от " Евростат ", добавя бизнес организацията.

БСК счита, че би трябвало да бъдат обезпечени настоящи данни за медианната, междинната работна заплата и за броя на наетите лица за миналата година от осведомителната система на Национална агенция за приходите, в това число по общини, области и на национално равнище.

Работодателската организация показва вяра в полемиките по текста на съглашението да бъдат включени виновни представители на министерството на финансите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР