Българската специализирана прокуратура поема ръководството на Секретариата на Постоянната конференция

...
Българската специализирана прокуратура поема ръководството на Секретариата на Постоянната конференция
Коментари Харесай

Българската спецпрокуратура с две основни цели като лидер на Постоянната конференция на прокурорите

Българската профилирана прокуратура поема управлението на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по каузи на проведената престъпност, с мандат от четири години. Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев съобщи по този мотив пред Dir.bg, че този избор е бил всред всички страни-участнички в професионалната организация - Сърбия, Словения, Северна Македония, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания, Унгария, Румъния, Гърция.

 Българската спецпрокуратура оглави интернационално звено против проведената престъпност Виж още

Целите, които си слагаме, са разширение на директните професионални контакти на професионалната организация и неофициален контакт на прокурорите в действително време, съобщи Христо Кръстев. Като образец за положително съдействие той уточни взаимоотношението на българските спецпрокурори с сътрудниците им от италианската " Антимафия " - основно в противодействието на тероризма, укриването на налози, следствието на закононарушения против екологията.

С Христо Кръстев беседваме за претекстовете, с които българската Специализирана прокуратура е получила това самопризнание, за задачите, които си слага, и за бъдещата активност на организацията.

- Г-н Кръстев, какви цели си слага българската Специализирана прокуратура, като водач на Постоянната конфереция на прокурорите? Разкажете малко повече за тази конструкция.

- Първото, което желая да подчертая, е, че основаването на тази професионална организация на прокурорите, които работят по каузи за проведена престъпност, се основава на Конвенцията на Обединените народи за транснационалната проведена престъпност, подписана в Палермо през 2000 година И второ, активността на тази Постоянна конференция на прокурорите се реализира с поддръжката на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Предполагам знаете, че става дума за една от най-големите държавни организации, в която членуват всички страни от Европа, Съединени американски щати и Канада. В тази връзка, на 6 декември тази година, Българската прокуратура в лицето на Специализираната прокуратура, бе определена за началник на тази строго професионална организация.

Основните цели пред Специализираната прокуратура, като неин водач, се обрисуват две съществени направления. Първата е разширение на самата организация, доколкото и профилирани прокуратури от други европейски страни декларират предпочитание за присъединяване. Втората е разширение на неофициалния продан на информация по следствия на трансгранична проведена престъпност и на съдействието по каузи против незаконни групи, настоящи на територията на голям брой страни. Това е методът, по който може сходни закононарушения да бъдат разкрити, да се запорират или изземат добитите по незаконен метод средства и да се предадат на съд отговорните лица.

- Как протече изборът?

- Беше сложен. Дебатите коя профилирана прокуратура-членка на организацията да поеме координиращите функционалности за 4-годишен интервал продължи три часа. За нас изборът е интернационално самопризнание и израз на доверие у нашите сътрудници. Сочи и че добре познават нашата работа. Взаимодействието в границите на прокурорската организация е извънредно значимо, изключително за страните, които досега са евентуални претенденти за приемане в Европейски Съюз. Знаете, че осъществяването на Молби за правна помощ, изпратени от правосъдни органи отвън Европейски Съюз, е обвързвано с администрация, време и сили. В този смисъл, оперативното взаимоотношение оказва помощ доста и на нашата работа.

Със сигурност, изборът ни е обвързван и с положителните професионални връзки със профилираните прокуратури в страните, показани в организацията през годините. Имам поради неофициалните срещи, персонални контакти на магистратите и работата по съответни проблеми. Ето, че станахме втората прокуратура след Сърбия (където бе основана организацията), която поема управлението на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по каузи за проведена престъпност.

- Какъв е приносът на българската прокуратура по съответни непознати следствия?

- Примерите евентуално са десетки, даже стотици. Ще дам образец с информация, която предоставихме на сътрудниците от италианската " Антимафия и антитероризъм ", която оказа помощ да бъдат разкрити закононарушения на територията на Италия, свързани с укриване на налози, закононарушения против екологията и прочие С всяка една от прокуратурите, членуващи в Постоянната конференция обменяме информация по разнообразни тежки проблеми, свързани с интернационалните незаконни групи, настоящи по едно и също време на територията на няколко страни.

Засега в организацията членуват 12 прокуратури, измежду които Италия, Унгария, Гърция, Румъния, Словения и още 6 балкански страни. Желание за сключване на декларация за присъединяване в Постоянната конференция изрази и Австрия. Вероятно по време на нашето председателство следва включването на прокуратури от други страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР