Българската шахматистка Нургюл Салимова обяви, че от днес започва своя

...
Българската шахматистка Нургюл Салимова обяви, че от днес започва своя
Коментари Харесай

Нургюл Салимова стартрира подготвителен лагер за участието си в Турнира на претендентките

Българската шахматистка Нургюл Салимова разгласи, че от през днешния ден стартира своя двумесечен предварителен лагер за присъединяване си в Турнира на претендентките.

Салимова ще бъде измежду осемте състезателки, които ще спорят за правото да играят за международната купа при дамите през 2025-а година против настоящата шампионка Дзю Уъндзюн от Китай.

През тази година Турнира на претендентките ще се организира в интервала 2-25 април в Торонто, Канада.

" Турнирът на претендентките ще е най-голямото предизвикателство за мен, вземат участие осем от най-хубавите дами в целия свят. Подготовката върви тежко, моите противнички са на доста високо равнище, всички са огромни експерти. Не е елементарно да си това равнище, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм образувала. От през днешния ден стартира подготвителният ми лагер. Има още два месеца до самия шампионат, имам време, имам хрумвания какво желая тъкмо да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по проект, само че ще забележим резултата по време на самия шампионат ", споделя Нургюл.

" Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме тормози, защото аз постоянно съм си мислела, че да си любимец е по-притеснително. Аз се класирах за този шампионат от Световната купа в Баку, където също не бях от любимците, бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 индивида, само че стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, защото това е плюс по време на изчисленията, за силата и за упоритостта като цяло. Не знам кой е любимец или кой какво ще направи, защото в шаха всичко е непредсказуемо, изключително при дамите, доста други фактори въздействат. Ще дам най-хубавото от себе си и каквото стане ", добави тя.

Родената в Крепча състезателка изрази вяра още, че ще се намира в добра кондиция за конкуренцията в Канада през Април.

" За мен постоянно е най-важно да съм в положително въодушевление. Това в действителност прави голяма разлика в моята игра и считам, че в случай че се усещам добре физически и душевен и в случай че съм спокойна за другите неща – организационни и персонални, мисля, че ще се показва добре. Не мога да кажа, че ще печеля шампионата, защото той е доста сложен с доста мощни съпернички, само че за мен е значимо да знам, че съм била в добра кондиция и че съм дала всичко от себе си. Вярвам също по този начин, че конкуренцията е част от процеса, моята основна цел е да стана гросмайстор за мъже, тъй че това е просто стъпка към тази цел ", споделя Салимова.



Европейската отборна шампионка с България от Будва 2023 разкри, че след Турнира на претендентките тя ще се включи за пръв път в надпреварите от сериите Гран при, а другата огромна цел пред нея е Шахматната олимпиада в Будапеща през септември, където страната ни още веднъж ще разчита на мощно показване на женския ни състав.

" Тази година е Шахматната олимпиада в Будапеща, през септември, преди този момент съм в Гран при сериите при дамите, където също вземат участие най-хубавите дами в света, това също е ново за мен, за първи път ще вземам участие в тези серии. Разбира се, и доста други шампионати, които са всяка година, само че най-важните са Олимпиадата и Гран при сериите ", съобщи младата шахматистка.

" Все още водач на тима е Антоанета Стефанова, несъмнено. Тя е доста опитна състезателка, международна шампионка. Нейното наличие в тима доста оказа помощ, макар че аз взех златен орден на моята дъска, само че тя беше водач на тима, тя беше на първа дъска, където е доста мъчно да се играе при решаващи мачове, когато знаеш, че ти си капитан на тима. Много съм щастлива с моя резултат, само че имам вяра, че когато двете сме в тима се получават положителни неща и се надявам, че ще бъде по този начин и за Олимпиадата в Будапеща. Надявам се, че ще запазим същите взаимоотношения за Олимпиадата и с останалите девойки в тима и треньора Петър Арнаудов ", сподели още тя.

Накрая сребърната ни медалистка от последното издание на Световната купа показа и кой е нейният обичан шахматист - някогашният международен първенец Анатолий Карпов.

" Той е извънредно добър позиционен състезател, като цяло е добър състезател, международен първенец. Много ми харесва стила му на игра, изучавала съм доста негови партии, както и на другите международни първенци. Може да приоритизираш някой шахматист или да ти харесва повече стила му заради разнообразни аргументи, само че би трябвало да се научаваш от всички, би трябвало да видиш всички топ партии, типичен партии. Анализирала съм доста такива партии и мисля, че той се откроява като един от обичаните ми шахматисти ", приключи Нургюл Салимова.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР