„Българската съвременна журналистика има обсесия за това какво съм казал,

...
„Българската съвременна журналистика има обсесия за това какво съм казал,
Коментари Харесай

Иво Христов за ромите като капсул-детонатор: Важно е не какво как съм казал, а дали е вярно

„ Българската модерна публицистика има обсесия за това какво съм споделил, а не дали е истина. Кое е значимото – какво съм споделил и по какъв начин съм го споделил или дали това е по този начин? Не се хващайте за думите, те нямат никакво значение “ – това сподели в предаването „ Лице в лице “ депутатът проф. Иво Христов (БСП за България). Миналата седмица от парламентарната естрада той назова ромите капсул-детонаторът за взривяването на страната, каквито са били албанците за някогашна Югославия.

„ Докато ние се занимаваме с думички, тези процеси текат. За страдание, огромна част от грамотните хора в тази сфера нямат достъп до медии, те не образуват публично мнение, публицистите не се обръщат към тях, тъй като това не е настоящо, не е забавно. Трябва да убият не знам какъв брой хора още, че да стане това значимо и забавно “, сподели Христов.

„ Обърнете се към всеки демограф и ще видите защо става въпрос – за гета, в които има пета генерация, безусловно асоциализирана. Това са хора, които са вън от всякаква цивилизована общественост – не вървят на учебно заведение, те са необразовани, не знаят български, не вземат участие на българския трудов пазар. Те са затворени и се употребяват единствено за две цели – евтини гласове по време на избори и присъединяване в незаконни схеми “, добави той.

Гостът напомни, че и в тази тирада, и в изявление няколко дни преди този момент ясно е споделил, че „ ромите са жертва на този развой, че те са жертва на целия български преход с неговата извънредно античовешка логичност. Към 1989 година те бяха интегрирани отгоре-отгоре в обществото – работеха, имаха приходи, децата им бяха грамотни. Т.е. бяха вкарани в система на интегрирано обществено държание. След 1989 година бяха първите жертви на промените – бяха изхвърлени от всички вероятни места, бяха лишени от икономическата база, която да обезпечи някаква социализация на тези гета. По-късно тези гета получиха лична логичност – да бъдат капсул-детонатори “, съобщи Христов.

По думите му „ няма смислена тактика, с изключение на крадливите тактики за консолидиране на ромите в България, които не са нищо друго с изключение на форма на задружна незаконна активност, в която вземат участие и крадливи българи, и крадливи роми, и задгранични неправителствени организации. Това е обществена загадка “.

„ Докато си играем на тези игрички, там цъка бомба. И тази бомба стартира да се взривява все по-често. Конфликтите са официално на битова основа, употребяват се и от двете страни, има детайл на операция, само че не може да манипулирате нещо, за което няма справедливи предпоставки. Е, там ги има “, уточни депутатът.

На въпрос има ли излаз от обстановката, той отговори: „ Има, само че не виждам мозъчно вещество във взимащите решения, които да схващат защо става дума. Те си мислят, че това няма да ги засегне, тъй като децата и парите им са на открито. Тези големи маси от хора са изпуснати във всяко отношение, а с цел да ги вкарате назад в някакъв социализиран кръг, това значи промяна не на циганския, а на българския въпрос, на това какво съставлява България “.

„ Не виждам потенциал, който изобщо да разбере драматизма, дълбочината на казуса и да има воля да го реши “, сподели още Христов.

„ За да могат българските елити да си заплащат общественото успокоение и услугите на циганските гета и техните тартори, ние всички сега плащаме съвкупен кръвен налог, откупуваме се от циганското общество и неговата към този момент неконтролирана на моменти експанзия, като им плащаме обществени заплащания “, счита депутатът.

Става въпрос за народност сигурност и би трябвало без никаква политкоректност, от най-малка възраст, децата да бъдат извадени от тази криминогенна среда, да бъдат вкарани в напълно друга среда и ще имаме напълно други, прелестни деца. Но представете си по какъв начин ще ревнат някои правозащитни организации, сподели още гостът.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР