Българската прокуратура трябва да се задейства по Барселонагейт - това

...
Българската прокуратура трябва да се задейства по Барселонагейт - това
Коментари Харесай

Испанците: Къщата в Барселона е купена с прани пари

Българската прокуратура би трябвало да се задейства по " Барселонагейт " - това разясниха продуцентът Виктор Димчев и политологът доцент Иво Инджов. Експертите са на протиповоложни отзиви по отношение на информацията, предоставена до този миг.

„ Това евентуално е информация, а не отчет. Това е информация, каквато испанските управляващи са изпратили преди две седмици в българското Министерство на вътрешните работи. Мен ме учудва по какъв начин до тази секретна информация с изключение на премиера имат достъп и няколко определени медии – до една близки с ръководещата сега коалиция. Разхвърлянето на тази медийна димка, цялостна с неразбираеми избрания, ми се коства че това е много неразбираем сюжет, преразказващ медийни изявления, появили се преди няколко години в някои електронни издания”, акцентира продуцентът Виктор Димчев.

По думите му испанските медии, които проверяват този случай, даже не са чували за тази информация.

„ На този стадий – в качеството си на коментиращи, сме част от необятната аудитория и не сме чели отчета. Можем да си създадем заключенията по медийните изявления и мненията на политиците. Това, което чух от нощес, ме кара да си направя едно обосновано съмнение, че става въпрос за пране на пари в едни доста огромни размери, за които алармира испанската полиция”, съобщи от своя страна политологът доцент Иво Инджов.

Според него с отчета е подходено много професионално. „ Има доста обстоятелства и представени документи – обществени източници, които навеждат на мисълта за допустимо пране на пари, и откакто тази информация е изпратена на българските служби и откакто стана ясно, че българските служби и прокуратурата са на ход – те би трябвало да си свършат работата”, акцентира той.

„ Много е необичайно за какво, откакто тази информация е изпратена преди две седмици, Бойко Рашков, който е по този начин щастлив да приказва против Бойко Борисов във всяко студио – за какво не е изкарал тази информация и да уведоми обществеността и да предприеме някакви дейности? Министерство на вътрешните работи е трябвало към този момент да проверява, а вместо това изпраща елементи от тази информация до определени медии”, уточни Димчев.

„ От казаното от господин Димчев излиза, че Министерство на вътрешните работи не проверява. Напротив – Министерство на вътрешните работи си прави работата, а топката е в българската прокуратура. А тя тупа топката и има основателни подозрения, че тя не желае да бръкне по-дълбоко, както в този случай, по този начин и в други случаи като „ Мата Хари, кюлчетата”, съобщи от своя страна Инджов.

Датата е 8 юли 2018-а, часът е тъкмо 18. В незнайната до този миг група във фейсбук, озаглавена приповдигнато “Да спрем разграбването на България”, е пуснат неизвестен клип.
За часове видеото, в което се твърди, че министър председателят тогава Бойко Борисов има хипотетична къща, хипотетична държанка и хипотетично дете в Барселона, набира известност и е гледано от над 200 хиляди души.

Забелязва го, естествено, Сашо Диков, който още на идващия ден излъчва видеото в предаването си “Евродикоф”. Борисов отхвърля в ефир.

Животът на групата във фейсбук “Да спрем разграбването на България” стартира малко преди появяването на видеото и свършва след разпространението на този и на още един клип.

20 март 2019 година - по е-поща в полицията в Барселона идват същият запис и предаването на Сашо Диков от 2018 година Изпратени са от лице, чието име е обществено незнайно.

3 май 2019 година Очевидно жалбоподателят е отчаян, че каталунските управляващи не подхващат нищо, и праща второ писмо, в което пуска линкове към 3 разнообразни изявления в българската преса от 2013 година насам.

21 февруари 2020 година Изданието “Ел Периодико” в Каталуня свързва в публикация премиера на България Бойко Борисов в скица за пране на пари в Барселона посредством покупката на неподвижен парцел на Борислава Георгиева Йовчева.
3 години и 8 месеца по-късно след появяването на клипа с къщата в Барселона, чиито фотоси са съпроводени с уточняващи текстове с имена на известни българи и връзки посред им, медиите в България разполагат с предварителните изводи от следствието на испанските управляващи:

1. Направени са две значими вложения в Барселона на обща стойност 5 милиона евро (покупка на къща, магазин, първокласни автомобили).

2. Смята се, че средствата са влезнали от територията на страната, прикрити от разнообразни стопански интервенции.

3. Смята се, че за средствата са употребявани подставени компании в Испания и в офшорни зони.

4. Според слуховете финансовите “инжекции” са правени от частни лица. (Тук се показва името на бащата на българката Борислава Георгиева Йовчева, за чиито средства няма данни по какъв начин тъкмо са придобити).

Във финала на отчета, чийто превод на български език е от 21 страници, испанците са доста деликатни. При своите заключения те употребяват постоянно думата “предполагаем”. Така в извод 5 се появява следният текст:

5. Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се допуска, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши чиновници на българското държавно управление (включително министър-председателя Бойко Борисов).

Според гореизложената информация отделът счита, че подадената в жалбата информация е вярна, защото има доказателства за голям брой знаци, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират хипотетично закононарушение - интернационално пране на пари, възлизащо на стойност над 5 милиона евро.

Испанската полиция употребява в своя отчет доста линкове от български медии и остарели информации със фотоси на Бойко Борисов с разнообразни хора, упоменати непосредствено или индиректно в тези изявления.

От отчета обаче се схваща, че фактически са били следени и следени в Испания Борислава Георгиева Йовчева и татко ѝ Георги Станчев Йовчев. От написаното в него излиза наяве, че
майката и близо

10-годишната щерка Ема към този момент не живеят в Барселона, а са се преместили в Рим. Проследена е историята на компаниите, през които са минали или са оперирали с тези 5 милиона евро - преводи, промяна на собствеността, увеличение на капитала, придобиване на първокласни парцели и коли.

От кореспонденцията сред Министерство на вътрешните работи и испанската полиция се схваща, че тези 21 страници (ако истинският текст е преведен напълно) са получени в България на 28 януари 2022 година във “връзка с информативен продан по инспекция за съмнителни финансови интервенции по канала на Европол в Испания”.

Бойко Рашков заяви на 2 февруари, че в Министерство на вътрешните работи са пристигнали папки с материали от испанските служби за така наречен къща в Барселона.

“Изследвани са лицата, които имат връзка с тази къща. Борислава Йовчева, всички имена към нейното име, даже нейният татко, лицето, с което е сключила някакъв брак, и други лица. Всичко това е отразено в елементи и е изработен извод, че има данни за осъществено закононарушение “пране на пари”, съобщи Бойко Рашков преди 12 дни.

Тогава на въпрос дали в следствието се показва името на Бойко Борисов, силовият министър дава отговор: “Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския министър председател Борисов в пране на пари. Не е непосредствено обвиняване, само че това е написано в тези материали”, прецизира Рашков пред публицисти. Неофициалният превод на български език удостоверява това. Името на Бойко Борисов се появява постоянно на тези 21 страници, само че непосредствено обвиняване няма. Има съмнение, че 5-те милиона евро са свързани с български висши чиновници, ( “включително и Бойко Борисов”) - последните думи са сложени в скоби.

Началото напълно не е през 2018 година, когато се появява и изчезва фейсбук групата “Да спрем разграбването на България” след разпространяването на трите минути видео за персоналния живот на Бойко Борисов.

Авторите дават обещание да проследят целия “път на милионите, които някой е обезпечил, с цел да обезпечи на Борислава Йовчева и нейното дете удобен и спокоен живот в Барселона”.

На 20 юли групата е изтрита, без да бъде изпълнено обещанието. Общо по тематиката в нея се появяват 2 видеа, а обещанието за трето, в което да опишат за връзката на близкия до премиера Иван Саздов със абсурда, по този начин и не се поява.

Сюжетът с къщата в Барселона обаче стартира 2 година по-рано - през 2016 година през уеб страницата “Биволъ” и историческия диалог сред Румяна Ченалова и Владимира Янева, в който втората споделя клюката, че министър председателят купил къща в Барселона на някакво момиче.

След това БОЕЦ подава сигнал за къщата в Барселона до посолството на Испания в София. Предаден е на управляващите в Испания. Елена Йончева се ангажира със случая, а Българска социалистическа партия желае българската прокуратура да го проверява.

През всичките години от този момент “Барселонагейт” е “дъвка” за медии, съпротива и ръководещи. Темата влиза в приложимост неведнъж, като всеки я употребява, както му е комфортно. Самият Бойко Борисов неведнъж е отричал връзката си със скандалната история.

Какво написа в отчета на испанските проверяващи EMA BGS S.L. и Numin Invest S.L. - това са двете компании, разследвани в Барселона.

Първата е притежател на магазин на първокласна марка, управителен от Борислава Йовчева. През втората е купена къщата за 3 млн. евро. Numin Invest се управлявала от Йовчева и татко ѝ Георги Йовчев, се твърди в отчета.

Дружеството обаче е 100% благосъстоятелност на предприемача Александър Чаушев, който към този момент се разгласи като притежател на къщата в Барселона.

От 2013 до 2016 година тази компания е записала загуби от към 70 хиляди евро. През това време не заявява никакви доходи. Най-значимата трансакция, направена от Numin Invest в този интервал, е покупката на къщата. Имотът е заплатен на три пъти – депозит от 300 хиляди евро и два чека – за 2,5 млн. евро и 100 хиляди евро, както и над 232 хиляди евро такси. Магазинът за облекла е ръководен от компанията Ema BGS. Тя е учредена през 2014 година, като тогава едноличен притежател е бащата на Йовчева – Георги Йовчев.

След това в ръководството влизат щерка му, както и кипърската офшорка Palms Enterprises. Неин притежател е кипърец, само че прокурист е предприемачът Йордан Христов, с който по-късно Йовчева подписа брак. Според неофициална информация от София двамата към този момент са се разделили.

През 2015 година капиталът на Ema BGS е увеличаван два пъти, като става дума за 1,75 млн. евро. Същата година от компанията е правена и друга трансакция на стойност 600 хиляди евро. Това е цената на магазина за облекла, платен за 2,3 млн. евро.

Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, защото не са декларирани по отношение на икономическия баланс на сдружението. Друг аспект, който е изумителен, е, че самото сдружение заявява загуби на стойност 1 225 000 евро през фискалните 2014 година и 2015 година, което би могло да потвърди, че магазинът за облекла не е изключително печеливш, пишат испанците в отчета.

На адреса на компанията на Георги Йовчев Ema BGS е записана и кипърската офшорка Palms Еnterprises с представител в Испания Силвия Илиева Николова.

Представител на Palms Еnterprises в България е българският предприемач Йордан Христов. Чрез него кипърската офшорка ръководи “Спортни парцели Приморско” АД. В тази българска компания взе участие и Иван Саздов от Банкя.
Испанците откриват две препродажби на компания Ema BGS - първата е на 28 юни 2018 година, когато Георги Станков Йовчев продава 75% на живеещия в Испания Илиян Рачев Пенев и компанията му SANCNO JOSE и другите 25% на българката с испански документ за идентичност Миглена Христова Николова.

През 2019 година има нова препродажба на Ema - този път я купува лицензираният търговец на ток - българската VBG ENERGY и Росица Михайлова Велкова. Името на тази дама, родена през 1974 година, се загатва паралелно със абсурда при ръководството на Българска социалистическа партия и Сергей Станишев - тя управлява у нас компанията на австрийския лобист Петер Хохегер. Той бе наказан за пране на пари в родната му Виена, а тук бе упрекнат, че е получил пари от държавното управление на тройната коалиция, с цел да популяризира България в чужбина.

Росица Велкова явно се ориентира по-късно към ГЕРБ, даже в испанския отчет е показана като “консултант по националната тактика на партията”. Активисти са безапелационни обаче, че тя се е появила на две кръгли маси по електронното държавно управление, без да направи забележителна партийна кариера.

През март 2020 година Велкова напуща компанията VBG ENERGY и е сменена от Десислава Руменова Спасова. На тази компания на 25 ноември 2019 година са трансферирани дяловете на компанията EMA BGS S.L., стопанисваща стилния бутик в Барселона.

В испанския отчет категорично е посочено, че тя е брачна половинка на Светослав Спасов, който е бил консултант в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Първото тогава не е било правилно - демонстрира го коментарът на Спасов, който през днешния ден е учител в УНСС.

С Десислава сме публично разведени, като сме във фактическа разлъка от декември 2019 - събитие, което съм заявил съгласно закона пред КПКОНПИ през април 2020 година Доколкото запознат съм изявления в медиите, събитията, които са от обществен интерес, се случват в края на март 2020. В интервала 2019 -2020 Десислава е в друга публична връзка и тогавашният ѝ сътрудник би могъл да знае нещо, не аз, разяснява Спасов пред “24 часа”.

Десислава Спасова е юрист и съгласно отчета към момента ръководи сдружението дружно с Васил Петев, чийто татко Никола Петев, началник в НЕК, бе убит през 1994 година на един мост в Истанбул.

Българското дело за пране на пари - на 20 юли 2020 година шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви, че се води дело за пране на пари по аферата “Барселонагейт”. Бившият министър председател Бойко Борисов е давал пояснения по делото, когато то е било на стадий инспекция. Българската прокуратура твърди, че инспекцията по случая е почнала още през 2020 година, само че няма обществено оповестени резултати.

Пред Европейския парламент основният прокурор Иван Гешев съобщи, че се чака осъществяване на правосъдна поръчка от чужбина, с цел да продължи следствието. Най-вероятно става дума за упования отчет от Испания. Попитани от “24 часа”, от прокуратурата през вчерашния ден не разясниха дали са го получили публично.

Бойко Борисов прикани в понеделник отчетът от Испания да бъде разкрит. Какъв ще е финалът, не може да се предвижда. Часове преди да почне бурята с 21-те страници от Каталуня, юристът на някогашния министър председател Менко Менков съобщи в изявление за “24 часа”, че призоваванията на Бойко Борисов в полицията нямат юридическа стойност и става дума “евтин пиар, див популизъм и илюзия на хората”.

Бившият министър-председател Бойко Борисов съобщи: “Нито съм имал къща в Барселона, нито парцели. Нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там, където съм се родил, там, където влачеха ковчези. И в този момент си пребивавам там.”

Това сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на конференция в централата на партията през вчерашния ден във връзка появилия се отчет на испанските управляващи.

“Онзи ден бих споделил - опит да бъдем шантажирани, дискредитирани, само че за наслада, доскоро гледах министър-председателя Петков, който разяснява въпросния отчет или каквото и да е то, тъй като неразбираем е методът, по който единствено избрани медии го получават. Слушах го деликатно и той непосредствено сподели, че единственото общо с моето име във въпросните изявления е, че ме има на снимка”, сподели Борисов. Той акцентира, че има доста фотоси от Испания - от парада в Аликанте, където го наградили с аления кръст на испанската полиция, от гала, на която му връчили жезъла на испанската полиция. Снимки имал и с някогашните министър председатели Сапатеро и Мариано Рахой, както и с сегашния Педро Санчес.

На въпрос за какво съгласно него го има на фотоси в отчета, Борисов разяснява: Защото написа по клюки и медийни изявления. Знаете слуховете и изявленията в El periodico и на база на това пращат информация.

Внушенията, които се вършат, даже не ми дават опция да наема юрист да се пазя, тъй като за фотография какво да направя? Какво да направя, че ме поставили на фотография с някакъв футболист? Познавах цялата страна и сигурно и те ме познават. Държах въпреки всичко да покажа. Коректен беше Петков в това отношение, благодаря му, и дано в този момент, като имат подобен отчет, да го пращат, да го разсекретяват, да го ревизират и да го потвърждават или да се извиняват. Странен е методът, по който го вършат. Всъщност за следващ път го вършат. Стотици подслушвания в кавички... оказа се, че няма. А в първия месец на служебните държавни управления беше, че ние вършим чудовищни неща с подслушвани хора. Оказа се, че няма. После ядох хора, те са живи и здрави. Всичко това отпътува и би трябвало да се извади нещо ново. А това ново е притоплено остаряло, възмути се Борисов.

Според него занапред щяло да стане ясно кои са испанските управляващи, пратили отчета, защото има интернационално подписани конвенции за метода, по който става това. Той акцентира, че има вяра в европейските проверяващи органи.

Тези дни приказвах повече. Особено в събота, и то нелицеприятни неща - за ръководството на държавното управление, тъй като засекретиха енергийната комисия, а там за секунди са източвани милиони. Скриха компаниите, зад които стоят съветници, зам.-министри. Ако беше транспарантно, ясно и тъкмо, те нямаше по какъв начин да ги скрият. Медиите щяха да участват, всичко щеше да е чисто.

Едно време са казвали - като няма самун, дайте им представление. И още веднъж притоплят някакъв скандал, в който желаят да ме забъркат, разяснява водачът на ГЕРБ.

Според Борисов неговата партия била единствената съпротива, от която ръководещите се тормозят. Дори даде образец, че в друга стая на централата на ГЕЛБ 15 депутати мислели оферти за бюджета, тъй като в средата на февруари подобен още нямало.

“За да ни разконцентрират, те не престават по този метод. Затова го пуснаха”, заключи някогашният министър председател.

В отчета от испанската полиция до Министерство на вътрешните работи по случая “Барселонагейт” има фотоси на Бойко Борисов. Но не го уличават непосредствено, а споделят, че съгласно тях има забъркани висшестоящи лица в тази спекулация.

Този коментар във връзка данните от Испания, че в “Барселонагейт” може да има пране на пари направи министър председателят Кирил Петков пред Би Ти Ви.

Снимките на някогашния министър-председател в испанския отчет са поставени като евентуална съгласуваност, добави още Петков.

“Всички тези служби - испанските, американските - те не желаят дипломатически скандал. Те ни подават информацията, само че никой няма да ни свърши нашата работа. Парите са пристигнали от България през български политици с пране на пари. Това е подадена топка, по която да се работи, с цел да се стигне до присъди. А единствените, които работят, са журналистите”, сподели още министър председателят във връзка испанския отчет.

Испанските управляващи ни дават образец за пране на 5 милиона евро, напомни още Петков.

“Новата КПКОНПИ няма да е различна прокуратура, само че ще е от хора, които са доста стимулирани, и толкоз да са ясни доказателствата, че даже прокуратурата да няма избор. Правим всичко допустимо да напреднем, само че обвиняванията и присъдите са в една друга власт, на която няма да влияем. Министерство на вътрешните работи и ДАНС имат цялостната независимост, няма нито един човек, който да бъде закрилян”, съобщи министър-председателят.

“Няма наши и ваши хора, има хора, които желаят да изчистят България, и тези от остарялата система, които желаят да се задържат по-дълго. В момента вършим лист на българи от чужбина с обучение за антикорупция и Министерство на вътрешните работи и желаеме да ги притеглим тях. Нямам доверие на Иван Гешев, тъй като той си е ходил на питейни заведения с тези хора и шансът една заран да се разсъни и да почне да чисти системата е нулев. Щом толкоз доста обществена информация е на всички места и по едно и също време нямаме присъди и същински следствия, очевадно е, че тази система не работи. Най-добре за всички нас е той да си подаде оставката. Включително и за него. Да създадем избор сред няколко човека”, съобщи още Петков.

Радев предизвести: Корупцията не се бори със обществените мрежи. Законността не може да се възвърне с нарушение на закона Борбата с корупцията би трябвало да се води със силата на институциите, а освен с известността на обществените мрежи. Това предизвестие към държавното управление насочи в понеделник президентът Румен Радев. Думите му пристигнаха в отговор на въпрос обикновено ли е министър председателят Кирил Петков да носи информация за корумпирани в прокуратурата, правена по “Гугъл”.

“Всяко намерено опълчване на държавното управление против корупцията среща утвърждението на хората и би трябвало да бъде подкрепено”, похвали държавното управление президентът.

“Борбата против корупцията би трябвало да се води със силата и легитимността на институциите, а освен с известността на обществените мрежи. Методите на предходните ръководещи – безпардонни, с тъпчене на закона, доведоха до строполясване на техния режим и това би трябвало да бъде урок към всички. Урок към държавното управление би трябвало да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възобновени с недемократични средства и нарушение на закона”, сподели още президентът.
Правителството да внимава и да знае с кого и с какво си има работа, предизвести още президентът.

“Най-големият риск е да неглижираме проблемите на въоръжените ни сили. Не можем да се сещаме за тях единствено от рецесия до рецесия и от злополука до злополука. Трябва да има непрестанно внимание на най-високо държавно равнище към тяхната правоспособност. И тъкмо тези въпроси ще дискутираме и на Консултативния съвет по национална сигурност, разяснява още Румен Радев. За вторник той е свикал съвещание на КСНС за заканите за националната сигурност и положението на въоръжените сили.

България е част от напъните за деескалация, само че и част за увеличаване на източния фланг на алианса, сподели президентът във връзка рецесията сред Русия, Украйна и НАТО.

“Вече стартира взаимната задача по надзор и защита на въздушното пространство на България дружно с нашите съзници от алианса. Като рамкова страна във образуването на батальонната бойна група България е отворена към всички съдружници за присъединяване на техни контингенти, които да допринесат за запълване на недостиг от качества в нашите войски”, сподели още Румен Радев.

“България е и суверенна страна и предан съдружник и член на НАТО. Така че тези са двата водещи правилото, които дефинират нашите позиции”, безапелационен бе Радев. Той съобщи, че очакванията на всички са пълномащабна война да бъде избегната. “Няма военно решение на тази рецесия. Който си мисли, че тя ще бъде решена по боен път – бърка. Единственият път за намиране на стабилно решение е по пътя на договарянията и дипломацията. Обнадеждаващото е, че те се водят на най-високо ниво”, съобщи още президентът.

Александър Чаушев е посочен като притежател на Numin Invest - компанията, купила къщата в Барселона. В отчета написа, че сдружението няма комерсиална активност и “следователно е единствено холдингова компания, основана за прекачване на активи/капитали от трети страни”. Numin Invest заплаща на три пъти – депозит от 300 хиляди евро и два чека – за 2,5 млн. евро и 100 хиляди евро, както и над 232 хиляди евро такси.

" Проверките, направени от испанските управляващи при подписване на договорката за покупка на къщата в Барселона, демонстрираха, че всичко е изрядно. Включително имаше и такава за произхода на парите и тя не откри нищо неправилно. Всички придвижвания на средства са регистрирани, всички заплащания са минали по банков път, притежател тогава бе Numin Invest, която получих с апортиране на парцела ", съобщи Чаушев.

Според испанското законодателство всеки притежател на парцел би трябвало да има контракт с шеф на собствеността. При сключването на контракта ми бе предложен Георги Йовчев като човек, който живее в Барселона, приказва испански и познава нормативните условия. Той пое ангажимент да поддържа парцела и за заплащането на всички разходи по него, да поставя грижи като добър собственик. Не познавам Борислава Йовчева.

Нямам информация за открити нередности и от последната инспекция на испанските управляващи. Тя е архивирана, никой не ме е търсил. Къщата към този момент е продадена, а компанията Numin Invest е в разпродажба.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР