Българската прокуратура се ръководи от закона, това е моята разделителна

...
Българската прокуратура се ръководи от закона, това е моята разделителна
Коментари Харесай

Иван Гешев: Нямам амбиции да влизам в политиката

Българската прокуратура се управлява от закона, това е моята разграничителна линия.
Решенията си взимам въз основата на морала, единствената цел на прокуратурата е спазването на закона.
Никой няма да бъде покровителстван, няма да разреша политиците да влияят на самостоятелната правосъдна система. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в изявление пред bTV.

По мотив акцията на държавното обвиняване в президентството, при която бяха арестувани съветници на президента, за следващ път Гешев изясни, че арестите за 24 часа се реализират от Министерство на вътрешните работи и това не може да бъде вменявано на прокуратурата. Повод за въпроса бе фактът, че Пламен Узунов осъди прокуратурата за задържането си.
Според основния прокурор влизането в президентството не е било неточност, тъй като е с позволения на два български съда.
С президента се виждаме на разнообразни събития, приказваме си. В последната година има разговор, за разлика от Народното събрание, твърди основният прокурор.

В отговор на въпрос той даде персоналното си определение на думата олигарх –  хора, които въз основата на престъпната промяна на собствеността са придобили финансова, политическа и медийна власт, която използват за лично облагодетелстване.
Цитира обвинения предприемач Васил Божков, който е записан със СРС да споделя, че би трябвало да „ ограничим основния прокурор и да го създадем фигурант “.
Абсолютно всичко е тествано по делото „ Васил Божков “, в това число неговите изказвания, че е давал подкупи на български политици, стана ясно още от думите на основния прокурор.

По мотив арестите на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова той напомни, че Министерство на вътрешните работи е направило задържанията, без да уведоми прокуратурата. Арестите на Борисов и Горанов бяха избрани от съда като противозаконни, а по делото на Арнаудова наблюдаващият прокурор изрази мнение, че е бил легален.

Гешев се разсмя, когато водещата го попита коя е Мата Хари. Отново изясни, че не е работа на основния прокурор да проверява и да дава елементи по съответни каузи, защото те си имат наблюдаващи прокурори.
Вие знаете ли какво работи основният прокурор, попита той.
Все отново посочи, че в най-скоро време следствието за кюлчетата и кой е снимал Бойко Борисов в спалнята му, до момента в който спи, ще бъде завършено и българската общност щяла да бъде известена, както и европейската прокуратура.

Без детайлности, той единствено удостовери, че има следствие в Националната следствена работа за газови покупко-продажби.

Аз с политически партии не си приказвам, с изключение на в Народното събрание. Надявам се някои партии да не проявят боязън и да откажат разговор, тъй като не харесват основния прокурор. И аз не ги одобрявам, не споделям политическите им възгледи, само че това значи ли, че управляващите и институциите не би трябвало да имат взаимоотношение, попита той.

Категоричен бе, че няма да подава оставка, тъй като не вижда причина за това.

Има проблеми – и в прокуратурата, и в съда, в следствието и в полицията. Ние не ги отхвърляме. Затова е нужна е правна промяна, заключи Гешев. Той е уверен, че няма по какъв начин с негодни закони да има правдивост.

Явно някой се опасява да работи за жителите, счита Гешев.

За следващ път отговори на въпроса кой управлява основния прокурор: Контролират ме българската конституция, всеки български прокурор може да ме управлява и напълно съществено – жена ми.

Аз не настоявам, че прокуратурата е безгрешна, знам си проблемите. България няма задоволително форми за надзор на българските магистрати – ето ви един сериозен проблем, даде образец той.

И увери, че прокуратурата ще извърши инспекция на всички прекъснати досъдебни производства за приложимост на алкохол и дрога зад кормилото.
В края на изявлението водещата го попита дали ще влиза в политиката.
Нямам упоритости да влизам в политиката, само че имам упоритост да възстановим справедливостта, отговори той.

А на въпрос дали би станал народен представител сподели: „ Не се виждам като депутат на фона на това, което виждам в Народното събрание “.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР